Dualno obrazovanje naišlo na dobar prijem kod budućih srednjoškolaca

Da dualno obrazovanje i upis na smeru poljoprivredni tehničar, koje je ove godine po prvi put ponudila budućim srednjoškolcima Poljoprivredno – veterinarska škola “Stevan Sinđelić” u Vranju, može da im osigura lepu budućnost shvatilo je je dosta đaka koji su požurili već prvog dana da upišu ovaj smer i samim tim popunili kvotu za formiranje odeljenja.

Svi oni koji upišu ovaj smer prema rečima direktora škole, Saše Radičevića, imaće mogućnost da nađu posao odmah po okončanju školovanja , ali i da ostvare pravo na stipendiju za studiranje. Učenici će primati i novčanu nadoknadu za rad u firmi gde će sticati znanja i veštine, a što će im omogućiti da bolje organizuju svoj život.

“Tokom školovanja učenici će imati manje teorijske nastave, a više praktičnog rada u firmi gde će obavljati praksu i gde će imati priliku da dobiju zaposlenje. Oni koji ne budu želeli da prihvate posao koji im bude ponuđen u firmi gde su tokom školovanja stekli nova znanja moći će da upišu bilo koji fakultet posle završene srednje škole ili da pokrenu privatan biznis”, naglašava Radičević i dodaje da je škola potpisala ugovor sa Draganom Aleksićem, vlasnikom “Nutrika” i “Vinarije Aleksić” da budući poljoprivredni tehničari  koji upišu dualno obrazovanje praksu obavljaju u njegovoj firmi.

Menadžment ovih firmi je posebno zainteresovan da dualno obrazovanje zaživi u Vranju jer godinama kubure sa stručnom random snagom koju ne mogu da nađu ni na Tržištu rada.

Njihov vlasnik Dragan Aleksić kaže da je godinama veliki zagovornik uvođenja dualnog obrazovanja u zemlji i da je upravo zbog nedostatka stučne radne snage potpisao ugovor sa Poljoprivredno – veterinarskom školom kako bi za ubuduće obezbedio neophodne radnike za rad u svojoj firmi.

On smatra da dualno obrazovanje treba da bude uvedeno u svim školama u Srbiji jer je nedopustivo da svršeni srednjoškolci izlaze iz škola sa diplomama, a da niko od njih ne zna da radi posao za koji se kvalifikovao.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare