Preminula profesorka doktorka Božica Mladenović

Redovni profesor na Departmanu za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu, doktorka Božica Mladenović iznenada je preminula 28. jula, saopštio je taj fakultet.

Profesor doktorka Božica Mladenović je rođena je 1. januara 1963. godine u Prokuplju.

Diplomirala je 1987. godine na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Postdiplomske studije na odseku za Opštu savremenu istoriju 20. veka upisala je kod prof. dr Andreja Mitrovića 1987. godine, a završila 1990. odbranom magistarskog rada „Žena u Topličkom ustanku 1917. godine“.

U martu 1998. godine odbranila je doktorsku disertaciju „Grad u Vojno-generalnom guvernmanu u Srbiji od 1916. do 1918. godine“.

Od avgusta 1988. godine radila je u Istorijskom institutu SANU u Beogradu.

U okviru naučnih projekata Instituta proučavala je istoriju Srbije u Prvom svetskom ratu i objavljivala istorijske izvore iz ovog perioda.

Od aprila 2008. godine radila je na Departmanu za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu, u zvanju redovnog profesora na predmetima iz Opšte istorije 19. veka.

Objavila je 12 knjiga, od kojih je pet monografija, oko sto članaka i studija i učestvovala na više međunarodnih i nacionalnih skupova.

U periodu od oktobra 2016. do oktobra 2018. godine bila je upravnik Departmana za istoriju.

Božica Mladenović je bila sagovornik u dokumentarnim filmovima RTS-a „Milunka Savić – heroina Velikog rata“, „Srbija u Velikom ratu“, „Srbi na Krfu“, a autor je teksta o Topličkom ustanku za sajt RTS – a.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare