Otvoreno Jedinstveno upravno mesto, Vlasotinčani će lakše do administracije (foto/video)

Opština Vlasotince dobila je danas takozvano Jedinstveno upravno mesto sa šest šalterskih službi, gde će građani moći na jednom mestu brže da dođe do neophodnih dokumenata, a ovu prostoriju u sedištu opštine otvorili su ministar državne uprave i lokalne samouprave u tehničkoj Vladi Srbije Branko Ružić i predsedik opštine Bratislav Petrović.

Ministartsvo je za ovaj projekat izdvojilo 6,5 miliona dinara, a opština 650.000 dinara.

„Građani će od ponedeljka ovde moći da dolaze, u nekadašnji prostor Uslužnog centra, i da se na jednom mestu informišu o svojim pravima, podnesu zahteve i dođu na to mesto po rešenje o ostvarivanju svojih prava. Na ovaj način oni će uštedeti vreme i izbeći će nepotrebne troškove. To će posebno značiti onim našim građanima koji moraju da koriste prevoz do zgrade opštine, a polovina žitelja živi van naseljenog mesta Vlasotince“, kazao je predsednik Petrović.

Inače, Opštinska uprava Vlasotince mesečno primi oko 800 zahteva građana i na godišnjem nivou formira između 10.000 i 12.000 predmeta.

Ministar Branko Ružić podsetio je da je pilot programom 2018. godine iz budžeta Ministarstva državne uprave i loklane samouprave izdvojeno 52 miliona dinara za formiranje jedinstvenih lokalnih uprava u 8 opština i gradova, te da je ostalo još da se oni otvore u Rači, Gornjem Milanovcu, Staroj Pazovi i Kuršumliji, gde se radovi privode kraju.

„Suština je u tome da pored ovih 6 šaltera, u ovom predivnom ambijentu i sa prijatnim službenicima, možemo na jednom mestu, zahvaljujući Zakonu o opštem upravnom postupku o elektronskoj platformi, da omogućimo građanima da na mnogo brži i efikasniji način na jednom mestu ostvare svoju komunikaciju s upravom. Takođe, opštinska uprava ima jednu takođe značajnu ulogu i u komuniciranju između građana i javnih preduzeća i ustanova. Dobijanje tih važnih informacija je značajan segment jednog ovakvog jedinstvenog upravnog mesta, bilo da govorimo o socijalnim davanjima, izvodima iz registra matičnih knjiga, lokalna poreska administracija..“, ocenio je Ružić.

On je istovremeno pozvao sve lokalne samouprave  da se prijave na danas objavljeni javni poziv ministarstva za ovu godinu.

„Radi se, nažalost, o umanjim sredstvima, od 20 miliona dinara. Očekujemo da se do četiri, opštine ili grada prijave i da takođe realizuju jedan ovakav projekat. A sredstva su umanjena zbog sprečavanja negativnih efekata Covida-19“, istakao ministra Ružić.

Ružić je naglasio da je Ministarstvo državne upave i lokalne samouprave u prethodne tri godine realizovalo 210 projekata, na polju infarstrukture, uvođenju e-uprave, finansiranju i kulturnih i turističkih manifestacija, kao i projekte na polju prevencije od elementarnih nepogoda, a podsetio je da je u Vlasotincu pre dve godine, odnosno Sportskom centru obezbedili 4,5 miliona dinara za rekonstrukciju tog centra.

Posle otvaranja Jedinstvenog upravnog mesta, ministar Ružić je održao sastanak sa predstavnicima vlasti u Vlasotincu.

This slideshow requires JavaScript.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mirko
29.10.2020. 17:02

Znaci sve isto se radi u opstinu a u Orasje cim se pomacaju iz avion nestane struja.Ovi salteri su bili i ranije u opstini samo daju novac za nov namestaj .Sada ce vidimo naseg prrsednika sta cevuradi za Orasje.