Umesto minuta ćutanja, gromoglasan aplauz u Leskovcu za reditelja Gorana Paskaljavića

Vest o smrti slavnog srpskog reditelja Gorana Paskaljevića primljena je sinoć u toku otvaranja Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE), odnosno, tokom projekcije filma Daraka Bajića U ime naroda“, što je na kraju projekcije Bajić preneo publici u Narodnom pozorištu Leskovca, a ona umesto minuta ćutanja odala poštu gromkim i dugim aplauzom.

„Bilo je to kao na filmu“, kazao je Bajić na danas održanoj online konferenciji za novinare u Leskovačkom kulturnom centru, organizatoru festivala.

U Leskovcu je sinoć otvoren 13. po redu LIFFE, a reditelj Goran Paskaljević, koji je preminuo u Parizu, bio je ovogodišnji, 10. zaredom, laureat „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju umetnosti u svetu.

„Tužna vest. Leskovačka publika je to znala da prepozna posle stvarno velikog aplauza posle projekcije mog filma, ja sam izašao i rekao da smo dobili vest da je ovogodišnji laureat preminuo, kao na filmu, jednostavno – nestao. To je velika tragedija za evropsku kulturu i za svetsku i za srpsku i za ličnu, našu, jer smo poznavali i poštovali Gorana Paskaljevića“, kazao je Bajić.

Paskaljević je Bajiću bio lični prijatelj.

„Želeo sam da mu juče posvetim premijeru. Umesto  minuta ćutanja dobio je aplauz koji je dugo trajao i govorio koliko gledaoci žele da mu zahvale za sve one filmove koje je napravio“, ocenio je.

Bajić je kazao da se juče ujutru čuo sa suprugom Gorana Paskaljevića i da mu je ona kazala da je reditelj imao operaciju i da se oporavlja, te da je pre toga sve vreme bio u kontaktu sa Paskaljevićem.

„Izuzetno mi je žao što nismo napravili jedan video snimak. On je u Leskovac više puta dolazio i uvek je govorio da veoma voli LIFFE i da su ljudi ovde veoma dragi. Nažalost, stigla je ta vest“, zaključio je Bajić.

Bajić je, inače, na online konferenciji govorio o svom filmu “U ime naroda”, koji se ne takmiči za nagradu na LIFFE jer je ovaj reditelj i umetnički dugogodišnji direktor festivala, a pre njega o filmu su govorili glumica Ana Franić i član stručnog žirija i koscenarista na tom filmu Kosta Toševski.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare