Povodom Međunarodnog dana starijih osoba

Zaštitnik građana: Starijim osobama obezbediti bolju zdravstvenu i socijalnu podršku

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba ponovo apelovao na nadležne državne organe da uspostave efikasniji sistem socijalne zaštite usklađen sa potrebama starijih osoba u Srbiji, obezbede finansijski održive usluge i posebne servise podrške i preduzmu neophodne mere i aktivnosti kako bi se starijim osobama i u regularnim i u vanrednim okolnostima obezbedila adekvatna zdravstvena zaštita.

„Starije osobe u Srbiji i danas se najviše suočavaju sa siromaštvom, bolestima, diskriminacijom i nasiljem, a poseban problema predstavlja nedostatak posebnih usluga. Ovi problemi bili su najvidljiviji tokom vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije Kovid-19 kada su zbog mera ograničenja kretanja najviše teškoća imale starije osobe sa mentalnim i fizičkim invaliditetom kojima je potrebna podrška formalnih i neformalnih negovatelja za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba“, izjavio je Pašalić.

Pašalić navodi da su brojne probleme imale i starije osobe u stanju socijalne potrebe, naročito one kojima je bio potreban urgentni smeštaj u vreme zabrane prijema u gerontološke centre i domove za stare, zatim starije osobe kojima je bila neophodna pomoć gerontodomaćica koja je bila ograničena, ali i stariji beskućnici zbog nemogućnosti prijema u prihvatilišta i druge socijalne ustanove.

Ključne mere koje bi trebalo preduzeti za zaštitu starijih osoba u vanrednim situacijama su veći iznosi socijalnih davanja, unapređivanje kvaliteta usluga zdravstvene i socijalne zaštite, mogućnost alternativnog smeštaja starijih osoba kojima je potrebno urgentno zbrinjavanje, pružanje usluga podrške i onim osobama koje nisu u sistemu socijalne zaštite, zapošljavanje većeg broja stručnih radnika u centrima za socijalni rad i ustanovama socijalne zaštite, naveo je Pašalić i podsetio da je na njegovu inicijativu tokom vanrednog stanja uspostavljena procedura za izdavanje dozvola za kretanje svim osobama koje su brinule o starijim sugrađanima.

Pašalić navodi da je, po pitanju poboljšanja položaja starijih osoba, Vladi Srbije preporučio da pripremi predloge zakona kojima se uvodi institut odlučivanja uz podršku i ukida mogućnost lišenja poslovne sposobnosti i da intenzivira aktivnosti u procesu deinstitucionalizacije i aktivnosti na uspostavljanju adekvatnog sistema usluga u zajednici, dok je jedinicama lokalne samouprave preporučeno da kontinuirano preduzimaju mere kako bi se uspostavile, održavale i razvijale usluge u zajednici u skladu sa potrebama osoba sa invaliditetom i starijih osoba.

Međunarodni dan starijih osoba obeležava se 1. oktobra, u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je Generalna Skupština UN proglasila 1990. godine sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima starijih osoba.

 

Ovaj medijski sadržaj deo je projekta „(Ne)osunčana jesen života“, sufinansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskim projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare