Saopštenje Zaštitnika građana povodom početka obuka za poboljšanje položaja LGBTI osoba

Lokalne samouprave da izdvoje sredstva za unapređenje položaj LGBT osoba

Jedinice lokalne samouprave u svoje akcione planove eksplicitno treba da uključe LGBTI osobe, propišu mere za unapređivanje njihovog položaja i da za te aktivnosti izdvoje odgovarajuća budžetska sredstva, izjavila je zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović.

Stojanović je na početku prve od planiranih pet obuka o uključivanju LGBTI osoba u lokalne akcione planove, koja je u sredu 28.10.2020. godine održana u Ražnju, ukazala da istraživanja i praksa Zaštitnika građana pokazuju da se LGBTI osobe, odnosno osobe drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, često susreću sa diskriminacijom i drugim vidovima kršenja ljudskih prava.

Često se susreću sa govorom mržnje i zločinima iz mržnje zbog predrasuda i stereotipa koji postoje u našem društvu, naglasila je Stojanović i dodala da je zbog toga veoma značajno da se preduzmu mere zaštite i unapređivanja položaja LGBT osoba u njihovoj lokalnoj zajednici.

Stojanović je podsetila da je preporuku o uključivanju LGBTI zajednice u lokalne akcione planove Zaštitnik građana izneo u redovnim godišnjim izveštajima za 2018. i 2019. godinu i da započete obuke predstavljaju prvi korak u realizaciji te preporuke, kako bi se i LGBTI osobama omogućilo da ostvare Ustavom i zakonima garantovana prava u svojoj lokalnoj zajednici.

Pet obuka o uključivanju LGBTI osoba u lokalne akcione planove zajednički realizuju Zaštitnik građana i Asocijacija Duga iz Šapca, u okviru projekta Saveta Evrope „Promocija različitosti i ravnopravnosti“, uz podršku Evropske Unije.

Prema planu, od 28. oktobra do 11. novembra 2020. godine biće održano pet jednodnevnih obuka za predstavnike ukupno 15 jedinica lokalne samouprave o merama za unapređivanje položaja LGBTI osoba u lokalnim sredinama.

Planirano je da obuke, uz poštovanje svih mera epidemiološke zaštite, završi oko 75 predstavnika lokalnih samouprava, koji su zaduženi za izradu lokalnih strateških dokumenata (LAP) iz oblasti unapređenja rodne ravnopravnosti, položaja mladih i razvoja socijalne zaštite.

Domaćini obuka su Ražanj, Valjevo, Pančevo, Novi Sad i Kragujevac, a na obukama će uzeti učešće i predstavnici organa jedinica lokalne samouprave iz Kruševca, Boljevca, Mionice, Užica, Zrenjanina, Požarevca, Sombora, Sente, Babušnice i Vlasotinca.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

4 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
osoba normalne seksualne orijentacije
28.10.2020. 15:06

morbidno
28.10.2020. 16:11

A sto vi ne biste finansirali pederastiju od vasih primanja ili sms porukama, kao bolesnu decu? Njihova prava uopste nisu ugrozena. Ugrozeni smo mi normalni. Zele oni da usvajaju decu.To je muka. Trenutno su najugrozeniji na planeti oni koji nisu u SNS sekti.

Miki
28.10.2020. 18:29

Ma jesi li ti normalan ili si peder ociglrdno ovo drugo dosta bre ne kvarite normalnu decu.

Pare za veterane a ne za ove sarene trange frange
28.10.2020. 18:46

veterani su diskriminisani
a ovi sareni neka se guze gde oce..koja bre prava za njih?