Natašini salčići praznik za dušu

Sve one Vranjanke koje u vreme novogodišnjih i božićnih praznika nisu stigle da svoje ukućane počaste salčićima, nadaleko čuvenim vranjskim slatkim delikatesom, požurile su da to učine za Bogojavljenje. Otuda su mnoge u oči ovog praznika pohitale da iz zamrzivača izvade i odmrznu svinjsko salo, bez koga inače, ovaj slatkiš ne mogu da naprave, a ovim salom snabdele u vreme svinjokolja kada su se i pobrinule da im kasapin na vreme odreže parče sala koje se nalazi ispod svinjske plećke, a koje im je neophodno za pravljenje ovog specijaliteta.

To svake godine radi i Nataša Ljubić, iz Gornjeg Neradovca kod Vranja, s tim što ona ovo salo, pre nego što ga stavi u zamrzivač, odmah odvoji od plućne maramice i samelje na mašini za meso kako bi joj bilo spremno kada nameri da pravi ovaj specijalitet.

Ona svoje salčiće pravi po već dobro oprobanom receptu i uvek joj ispadnu meki ko duša jer u suprotnom svaki trud bi bio uzaludan. Njene salčiće svi obožavaju i kada ih onako vrele posute šećerom u prahu pred njih iznese na sto oni za tili čas nestanu sa drvenog tanjira na kome su posluženi.

Ovo i ne treba da čudi ako se ima uvidu sa kakvom ih posvećenošću sprema. Pre nego što krene da pravi ove kolače ona na sto stavi sve neophodne namirnice koje su joj potrebne, a prethodno iz zamrzivača izvadi svinjsko salo kako bi se odmrzlo na sobnoj temperaturi i poprimilo valjanu mekoću neophodnu za mazanje testa. Ovo testo Nataša zamesi sa tri žumanca, dve kašike zejtina, jednom kašikom sirćeta, pola kilograma brašna i dvesta mililitara mlake vode.

„Sve ove sastojke treba dobro sjediniti rukom, a zatim napraviti mekano testo koje potom treba razvući oklagijom. Na ovako razvučeno testo u tankom sloju naneti salo, koje je prethodno dobro izmešano sa tri kašike brašna. Ovako namazanu koru odmah sakupiti u rolnicu i ostaviti da stoji dvadeset minuta. Ovaj postupak se mora ponoviti još dva puta kada treba voditi računa da se svo raspoloživo salo upotrebi“, priča Nataša.

Njeni saličići počinju da poprimaju adekvatan oblik tek kada po četvrti put oklagijom razvuče koru i iseče je najpre na dugačke trake, a potom i na kockice. Na svaku od njih ona nanese po kašičicu džema od šljiva začinjen rumom koji je kuvala u rerni svog smederevca.

Kada to uradi sledi najlakši posao u spremanju ovog kolača, a to je sklapanje salčića u obliku knjige. Taj oblik oni poprime tek kada se ispeku u rerni.

Prilikom pečenja rernu nikako ne treba otvarati. To treba uraditi tek kada narastu i porumene, a kada budu pečeni cela soba zamiriše takvim mirisom da svi oni koji se zateknu u kući požele da se njima odmah zaslade.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare