Ministarka Zorana Mihalović obećala da će svi meštani Vlasotinca najdalje za 10 dana dobiti struju

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obećala je danas da će angažovane ekipe uspeti da na teritoriji opštine Vlasotince saniraju sve kvarove na strujoj mreži i da će u periodu od 7 pa nadalje do 10 dana svi domovi u brdovitim predelima dobiti struju, ali je obećala i da se takva situacija neće više ponoviti.

Mihajlovićeva je na konfereciji za medije, održanoj posle obilaska terena i sastanka sa predsednikom opštine BratIslavom Petrovićem i njegovim saradncima, kazala da će se najpre analizirati zbog čega je došlo do prekida u snabdevanju električnom enerigijom.

„Dakle, rešićemo ovaj problem, očekujemo najaksnije za 10 dana, da svi imaju električnu emnergiju, ali ćemo učiniti da do toga sledeće godine ne dođe. To nam je zadatak. Prvo, da vidmo zašto nam se sve ovo desilo, da li je održavanje distributivnog sistema bilo zaista onako kako je trebalo da bude jer je država obezbedila dovoljno novca da se održava distributivni sistem“, kazala je.

Ona je ocenila da ni jedan meštanin, građanka ili građanin, ne smeju da dođu u situaciju da danima nemaju električnu energiju.

„To je pitanje normlnog, ne luskusznog života. Ako zaista hoćemo da nam se i dalje rađaju bebe koliko se, imam informaciju, rađa u Vlasotincu, onda mi moramo da stvorimo uslove, a uslovi su put, struja, kanalizacija, vodosnabdevanje“, zakljuiča je.

Ona je još rekla da će, prema njenim informacijam sutra u Vlasotince doći ljudi iz Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ i da će sa nadležnima u Vlasotincu razgovarati oko vodosnadevanja.

„Imamo i drugu informciju, da se opština Vlasotince nalazi na programu izgradnje i kolektora i prečistača koji će se raditi sa kineskom kompanijom“, rekla je i ostavila mogućnost izgradnje još jedne trafostanice u Vlasotincu.

O stanju na terenu govorio je predsednik Petrović koji je kazao da bi ugroženo stanovništvo bez pomoći države dočekalo proleće bez struje.

Naveo je da od struju nemaju meštani sela Gunjetina, zatim, Crna Bara, Gradište dva, Donja i Gornja Lopušnja, Ravna Gora, Ostrc i Samarnica, sela u brdsko-planinskom delu naše opštine.

„Najteža je situacija na desetkilovatnom dalekovdu, pravac Orašje, gde bi bez pomoći elektromontera sa strane i Vosjke Srbije naši građani dočekali proleće bez struje, a koji svakodnevno pomažu našim elektro-monterima na terenu. Što se tiče snabdevanja strujom postoji više tema, a one su – potreba Vlasotinčana koje smo definisali u okviru nekoliko tačaka zbog kojih ću potpresednice Vlade, vrlo često kucati na vaša vrata. Bez vaše pomoći mi ove probleme ne možemo da rešimo“, kazao je.

Petrović je naveo i da je voda s teškom mukom, posle četiri dana,obezbeđena i to kao tehnička i privremeno sa alternativnog vodozahvata, te se 24.000 stanvnika vodom za piće snadeva iz sedam cisterni.

„Brana je na vodozahvatu potkopana, bujica je uništila 170 metara vodovoda sirove vode, od  vodozahvata do crpne stanice Vlasotinca, strahujemo od svake sledeće vode, kiše i topljenja snega sa okolnih brda“, istakao je.

Govorio je i v.d. direktora ODS „EPS Distribucija“ Bojan Atlagić koji je kazao da problemi traju od 11. januara kada je bez struje uled nevrena u Vlasotincu ostalo 2.700 korisnika, a trenutno je u mraku 330 korisnika, te da  elektromonteri već 10 dana rade i ekstremno teškim uslovima.

„Radićemo punim kapacitetom, 24 sata će naše ekipe raditi na terenu dok i poslednjeg korisnika ne snabdemo električnom energijom. Zahvaljuje se ministarki  na podršci i na svim odlukama koja se odnose na distributivnu delatnosti u Republici Srbiji, a koje su donešene na inicijativu Ministartsva na Vladi Republike Srbije. To su odluke koje su dovele do toga da distributivna delatnost bude na jednom mestu, što će doprineti, kako povećanju investicija, tako i boljem održavanju elektroenergetske mreže da se ovakve situacije ubuduće ne bi dešavale“, naveo je tvrdeći da je do prekida u mreži došlo usled padavina mokrog snega, ledene kiše i niskih temepratura koje se uslovile padavinu drveća na strujne vodove i na putevima.

Govorio je i načelnik Jablaničkog okruga Miloš Ćirić Miloš Ćirić uz ocenu da poseta ministarke Mihajlović Jablaničkom okrugu, odnosno, Vlasotincu pokazuju da građani koji imaju problem mogu da računaju da „nisu zaboravljeni od strane Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića“.

„Uz pomoć ministarke angažovane su ekipe koje rade na uklanjanju kvarova na mreži. Na terenu smo se upoznali da radove otežavaju i usporavaju vremenske prilike i velike količine leda, primetan na mreži koja se sanira“, rekao je Ćirić nazivajući montere parvim herojima.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

5 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kad bi se zezali
19.01.2021. 18:53

ali roze slem ,

Penicilin
19.01.2021. 19:15

raspad eps-a
cist primer bahacenja i nenamenskog trosenja para a o laznim odrzavanjima sto je kobajagi bilo letos da i ne pricamo
nabili plate 80-100 somica a granje sad nema ko da sece i rasciscava…gospoda lencuge i strvinari SS sekte SNS-a
iz supljeg u prazno se ne presipuje…

Crnotravac
19.01.2021. 19:17

Kada bi ona znala sta to znaci jedan dan bez elektricne energije, ne bi tako govorila, ovako ko vas sisa juznjaci

Novica
19.01.2021. 22:50

Kad vam dodje Nusiceva ministarka,vi shvatite da to sto nemate stvarno nemate i svi siti i ovce na broju.Propast.

Žeks
19.01.2021. 23:56

Baš je super,glasajte opet za sns!