Gradonačelnica Sotirovski primila kinesku vakcinu protiv korone (video)

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski primila je danas u Domu zdravlja kinesku vakcinu „Sinovac“ na jednom od šest punktova za vakcinaciju protiv korona virus a koja je i u Nišu počela jutros.

Sotirovski je rekla da su joj lekari utvrdili veliki broj antitela, ali da je vakcinacija bila njena građanska dužnost.

„Mislim da posle svega onoga kroz šta je Niš prošao, kroz veliki broj zaraženih, obolelih i nažalost umrlih, bila je moja građanska dužnost. Osećam se sasvim obično i ponosno“, istakla je Sotirovski.

Ona je iskazala zadovoljstvo zbog organizacije zdravstvenog sistema u Nišu i pozvala građane da se vakcinišu kako bi se stekao imunitet.

„Raduje me to što je Dom zdravlja zajedno sa gradom uspeo da organizuje sve ove punktove. Za sada ih ima šest, ali ako bude većeg interesovanja, biće ih 43. Sve je spremno. Gledali smo da ti punktovi budu dostupni i na određenim mestima koja se lako pronalaze u gradu, osposobljena su za osobe sa invaliditetom i nalaze se u svih pet opština. Mislim da smo na dobrom putu da  se masovno odazovemo imunizaciji, jer nam je to kao kolektivu zaista neophodno, s obzirom na to da smo imali i imamo velikih problema sa koronom i kroz vanredno stanje, kroz vanrednu situaciju koja je u Nišu još uvek na snazi. Nadam se da će Dom zdravlja i ove gužve narednih dana biti još veće, jer se ljudi polako, ali sigurno prijavljuju za vakcinu”, katala je Sotrovski.

Ocenila je da je Srbija kao zemlja uspela da pribavi veliki broj vakcina, jer je 95 odsto vakcina otišlo u deset najrazvijenijih zemalja.

„Jedna mala Srbija, ali ipak jaka i organizovana uspela je da pribavi nešto više od šest miliona doza“, zaključila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

This slideshow requires JavaScript.

“Vakcina se razlikuje po izradi, ali je rezultat isti”

Zajedno sa gradonačelnicom Sotirovski, epidemiolog Branislav Tiodorović primio je kinesku „Sinovac“ vakcinu. Broj vakcinisanih u Nišu juče je bio 292, a danas je već preko 400. Tiodorović je naglasio da sve vakcine daju isti rezultat, iako su različite po načinu proizvodnje.

„Moram odmah da napomenem da sve vakcine kojima trenutno raspoložemo daju iste rezultate. Rezultat je da stvorimo kolektivni imunitet, da pređe 60-70 odsto, da na taj način zaustavimo ovu tešku bolest i  da živimo što normalnije. Vakcina se razlikuje samo po tehnologiji i izradi, ali je konačan rezultat veoma približan.“

On dodaje da su sve tri vakcine bezbedne, a s obzirom da se vakcina prima u dve doze, gde se između prve i druge čeka od 14 do 21 dan, i dalje neophodno pridržavati se mera.

„Vakcina štiti onoliko koliko je sam organizam sposoban da stvori samoodbrani i imunitet. Prema tome, ne možemo nikad biti sigurno 100 posto. Mlad organizam će stvoriti visoku odbranu, preko 92 posto, a stariji ili hronični bolesnici će stvoriti manje. Ali veliki je dobitak svakako ne otići u bolnicu, da ne bude teške kliničke slike i prevencija smrti.“, istakao je.

O novom soju koronavirusa koji nije dijagnostikovan u Srbiji, epidemiolog navodi da je zarazniji i  brže se širi ali da simptomatologija, kako kaže, nema razlike sa virusom koji nam je poznat.

Tiodorović zaključuje da stanje u niškom kovid sistemu dobro funkcioniše, ali po njegovoj proceni, mere će biti na snazi najranije do proleća.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare