Rođendansko iznenađenje za malog Jovana, jedino dete iz Oruglice

Dečji pisac Stefan Mitić Tićmi i njegovi prijatelji u saradnji sa Centrom za socijalni rad Leskovac obišli su juče malog Jovana Stanković, jedino dete iz Oruglice, odnosno mahale Melovo, koje je u sredu 20. januara proslavio svoj 11. rođendan. 

Jovanu su uručeni razni pokloni od garderobe, torte, slatkiša, kompjutera, telefona, a on nije krio zadovoljstvo i sreću zbog rođendanskog iznenađenja.

“Kada mraz okove stabla u Melovu izgleda da okove i ljude. Inje se podjednako nakuplja na kosti i novčanik koliko i na grane. I to se oseti. U pejzažu. I u pogledu. Pa se meštani pribijaju jedini uz druge da prežive, a malo ih je, baš malo. Mi smo ih posetili. Taman kad pomisliš da si stigao – a ono još malo, pa još malo, pa još malo, pa još malo, e, tamo je Melovo. Kraj druma, blizu Kosova, nadomak punkta. Tamo gde bogovi otresaju nogavice od blata i piju rakiju od barčag kruške. Taman kad pomisliš da si stigao –

Jovan Stanković rođen sa 600 grama pre 11 godina i tada je bio najmanja beba u Srbiji.

ono još malo, pa još malo, e, tamo, tamo živi Jovan sa svojom majkom Violetom u kući od tugle. Škola u koju ide je neobična: ima učionicu i spavaonicu: u njoj, od ponedeljka do petka boravi njegova divna učiteljica. I priprema ga za Dalje. A to Dalje je sve bliže: Časkom će septembar i graja. Jovan je divan dečak. Obožava traktore, obožava da crta i da šutira loptu. Na pitanje koji ga je poklon najviše obradovao, Jovan jednostavno odgovara: To što sam imao sa kim da odigram fudbal… (Bilo je 13:7). Dok je listao knjigu “Dvadeset dečaka koji su promenili svet” poželeli smo da postane dvadeset prvi. Pa šta odabere…”, napisao je na svom Fejsbuk profilu poznati pisac Tićmi nakon posete ovom dečaku.

Zahvalio se svima koji su nesebično učestvovali u ovom rođendanskom iznenađenju, a kako je dodao, mnogo je takvih ljudi.

“Zajedno smo uspeli da ga obradujemo kompjuterom, mobilnim telefonom, na poklon je dobio omanje brdo igračaka, slatkiša, knjiga i odeće… Ostaje da naknadno dopremimo električni šporet, brašno i još par jakni. A u martu ga očekuje odlazak na premijeru jedne predstave. Pa nek se ponovi… u inat oštroj zimi i nemanju struje”, poručio je Stefan Mitić Tićmi.

Oruglica je od Leskovca udaljena  47 kilometara, od toga je 21 kilometar je makadam, od Barja do Oruglice.

Ukoliko želite da pomognete ovom malom, skormnom dečaku to možete uraditi uplatom na žiro račun:

200-63400050-91

Poštanska štedionica

Violeta Stanković

Melovo 16204

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

5 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lesk
21.01.2021. 14:19

Ziv bio, bravo za ekipu !

Gaga
21.01.2021. 15:41

Srećan rođendan Jovanu! Svaka čast organizatorima.

Bibi
21.01.2021. 19:24

Duša mala, srećan rođendan Jovane

Temida
22.01.2021. 00:08

Duša… 🙁 Bog mu zdravlja i sreće dao.

Ja
22.01.2021. 09:48

Srecan rodjendan, ziv bio 100 godina! Ekipi svaka pohvala, Bravooo