Ambasadorka Velike Britanije Šan Meklaud oduševljena prirodnim lepotama Stare planine

Muzej odbrane reka Stare planine u selu Temska kraj Pirota posetila je juče ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud, čije je opremanje i otvaranje muzeja pomogla upravo ambasada Velike Britanije.

Ambasadorka je prilikom posete, obišla hidroelektranu “Temac“ i manastir Sveti Đorđe u Temskoj, gde su meštani i aktivisti uručili su gostima iz ambasade prigodne poklone.

“Prvi put sam ovde i oduševljena sam, veoma je lepo. Mnogo sam čitala o Staroj planini. Imate dragocene prirodne lepote u ovom regionu. Drago mi je što sam došla da upoznam tek deo i radujem se novim neposrednim saznanjima. Zahvalna sam na toploj dobrodošlici. U Ujedinjenom kraljevstvu snažno se zalažemo za civilno udruživanje i svesni smo kakav doprinos javnoj debati i odlučivanju o različitim društvenim pitanjima ima udruživanje gradjana i zato rado podržavamo civilna društva i nastojimo da im pomognemo da ostvare iskazane potrebe važne za celu zajednicu“, rekla je u Temskoj njena ekselencija ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

Prijem za predstavnike ambasade priređen je u prostorijama Muzeja odbrane reka Stare planine u Temskoj, a ovaj muzej otvoren je prošle godine uz podršku brojnih društava, fondacija i organizacija, kao i Britanske ambasade.

„U stalnoj postavci muzeja su, pored ostalog, fotografije i isečci novinskih članaka kojima je predstavljena pedesetogodišnja borba za zaštitu reka, nagrade dodeljene ekološkim aktivistima, savremeni razboj sa računarom gde posetioci mogu da se informišu o naučnim radovima o Staroj planini.Protivimo se što je moratorijum na izgradnju MHE oročen na 15 godina i daljoj urbanizaciji Jabučkog ravništa“, rekla je aktivista i autorka izložbe Dragana Božinović, koja je u ime aktivista uručila ambasadorki sertifikat zahvalnosti za uređenje prostora i pruženu podršku.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Temske Tomislav Pančić je rekao da očekuju dalju saradnju na zaštiti ovog kraja i razvoju turizma.

„Ovaj Muzej je rezlat naše pedesetogodišnje borbe na odbrani reka“, rekao je Pančić.

Ekološki aktivisti stalno ukazuju na probleme u očuvanju zdrave životne sredine.

„Donosicima odluka o važnim ekološkim pitanjima nude pomoć učesnika Međunarodnog naučnog kampa u Temskoj, koji su radom na terenu ukazali na nova naučna saznanja, bogatstva biodiverziteta, ali i probleme i moguća rešenja“, rekao je biolog doktor Miroslav Demajo, dodajući da se Kamp u Temskoj održava već 14 godina.

Gosti iz ambasade Velike Britanije imali su priliku da pogledaju film “Reke žedne slobode“, čija se projekcija na proleće očekuje i u Kulturnom centru Beograda.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare