Narodna stranka upućuje gradonačelnicu Niša na novinarske udžbenike

dav

Predstavnici Gradskog odbora Narodne stranke (NS) iz Niša kritkovali su u današnjem saopštenju gradonačelnicu tog grada Draganu Sotirovski zbog toga, kako su naveli, što je ona potvrdila „da mediji koji komentarišu odgovore gradskih zvaničnika i funkcionera ubuduće neće dobijati odgovore“.

„Izvlačenje iz konteksta i manipulisanje informacijama, za koje je gradonačelnica optužila pojedine novinare, kose se sa novinarskom etikom i zakonom. Međutim, nedopustiv je u demokratskom društvu deo izjave u kojem se kaže da “mediji koji komentarišu odgovore” zvaničnika grada ubuduće “neće dobijati odgovore”“, piše u saopštenju.

Podseća se da je Sotirovski do pre nekoliko godina i sama bila novinar, ali se ocenjuje da joj „ipak nedostaje znanja iz oblasti novinarstva i javnog informisanja, i to upravo onih znanja koja definišu razliku između novinarstva i PR službe“.

Uloga novinara nije, objašnjavaju, samo puko prenošenje informacija, već i bavljenje analitičko-istraživačkim novinarstvo, već i da „komentariše, dovodi u vezu, povlači paralele sa ranijim izjavama, daje bekgraund informacije, pružajući na taj način javnosti širu sliku o temi kojom se bavi“.

U tom smislu NS upućuje na udžbenike za novinarstvo, među kojima je udžbenik “Novinarski žanrovi”, profesora beogradskog FPN-a Radomira Životića, kao i udžbenik “Uvod u novinarstvo” profesora Živorada Đorđevića, dugogodišnjeg urednika najznačajnijih pisanih medija u Jugoslaviji.

„“Mnogi novinari smatraju da je komentar nasloženiji, najdelikatniji, pa time i najznačajniji vid novinarstva”, navodi profesor Đorđević. “Autor (komentara) se ne zadržava na analizi, već analitički protumačenu pojavu on izlaže i svom kritičkom sudu““, navode citat iz knjige, s preporukom da gradonačelnica i ostali funkcionre pročitaju dva ta udžbenika.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare