Leskovac: Sedam i po decenija Podružnice Srpskog lekarskog društva i 38 godina stručnog časopisa

Predsednik Podružnice Srpskog lekarskog društva Milan Petrović, urednik časopisa koje izdaje podružnica od 1984. godine Ninoslav Zlatanović i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, svi lekari specijalisti Opšte bolnice, položili su danas cveće ispred ploče na platou pored OŠ „Svetozar Marković“, mesto gde je nekada bio Higijenski zavod, odnosno sedište ove podružnice osnovane pre 75 godina.

To je bila prilika za prisećanje na davna vremena i na ulogu koju je podružnica imala i ima danas, ali da se u neku ruku promoviše i njen časopis od nacionalnog značaja „Apollinem medicum easculapium“.

„Podružnica kao ekspozitura, osnovana je na današnji dan 1947.godine s ciljem da se lekari edukuju i doškolavaju. Bilo je tada malo lekara u Leskovcu tako da je bila potrebna njihova edukacija kroz stručna predavanja. Danas mi organizujemo edukativna predavanja, urološke sekcije, kongrese… Naši lekari, članovi Srpskog lekarskog društva, drže predavanja, ali su predvači i iz cele Srbije, pa se tako prate najnovija znanja iz oblasti medicine, što je i svrha osnivanja naše podružnice“, kazao je specijalista urologije i zamenik direktora Opšte bolnice Milan Petrović.

Okružna podružnica je u početku učestvovala u akcijama dobrovoljnog prikupljanja krvi, radila je i prvu pomoć za mesne zajednice i radne organizacije. Danas je skoncentrisana na edukacije, gde lekari doškolavanjem stiču i određene poene.

„Imam jedan savet za mlade – kada se zaposle sledećeg dana da dođu i da se učlane u Srpsko lekarsko društvo da bi mogli da budu aktivni i da prate najnovija zbivanja iz oblasti medicine“, poručio je Petrović.

Kada je Petrović preuzeo Podružnicu imala je dug prema Udruženju od 10.000 evra, koji je izmiren za godinu dana.

Inače, leskovačka podružnica broji 500, a Srpsko lekarsko društvo oko 20.000 članova.

O časopisu „Apollinem medicum aesculapium“, govorio je primarijus Ninosalav Zlatanović, njegov urednik od 2020. godine, koji je naveo imena svih prethodnih urednika i koji je kazao da od 2010.godine on izlazi četiri puta godišnje, što je rezultiralo kategorizacijom M53, a što znači da je reč o časopisu od nacionalnog značaja, mada se u njemu objavljuju radovi i iz Severne Makedonije, sa Kosova i iz Federacije Bosne i Hercegovine.

„Trudićemo se da časopis podignemo za lestvicu više na M52, što bi značilo vrhunski nacionalni časopis“, kazao je Zlatanović, a Petrović je dodao da je intencija da on jednog dana bude uvršten i u evropske časopise.

Časopis, inače, objavljuje originalne naučne radove, pregledne ili revijske, stručne radove, prikaze slučajeva, radove iz istorije medicine i edukacione radove.

„Mislimo da je to veoma značajno za sve naše lekare koji žele da dobiju zvanje primarijus ili doktor nauka jer se časopis rangira u Sci index-u, kao što je mnogo lekara, ne samo iz našeg kraja, dobilo i doktorska zvanja objavljujući svoje radove u našem časopisu“,  istakao je Zlatanović.

Gradonačelnik Cvetanović, koji je član Predsedništa Srpskog lekarskog društva, više je govorio o leskovačkoj bolnici o predstojećem unutrašnjem uređenju, vrednom, kazao je, 4,5 milijardi dinara, te o kadrovima u vreme pandemije, odnosno, specijalizantima koji su morali da prekinu specijalizaciju i vrate se, ali je najavio i prijem novih lekara i sestara.

„Da se to nije desilo, mi bi već imali gotove hirurge, ortopede, urologe koji bi mogli da nastave svoj posao, ali se nadam da će taj prijem lekara i medicinskih sestara učiniti da uz iskusne lekare, kao što su ovde prisutne naše kolege, taj deo posla biti blagovremno završen i da će naši građani imati pravovremenu zdravstvenu zaštitu“, zaključio je Cvetanović.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

11 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vanja
01.03.2022. 20:24

Svi mladi ljudi koji zavrse fakulteta treba da prate najnovija zbivanja iz svoje stuke i da aktivno ucestvuju na naucnim skupovima. Edukacija je neophodna i nakon zavrsetka fakulteta i zaposljenja.

LUNA
02.03.2022. 23:52
Odgovor za  vanja

Medicina se uči ceo život, časopis će značiti svim lekarima koji su željni znanja, prate novosti u svetu medicine i usavršavaju se.

Kobac
03.03.2022. 01:46
Odgovor za  vanja

A stvarnost će …….
https://odysee.com/@SRBIN.info:1/sinprovalioukovodbolnicu:0
Edukovati nas.

MajaM
03.03.2022. 15:37
Odgovor za  vanja

Srpsko lekarsko društvo ima veliki značaj u očuvanju ugleda i značaj srpske medicine i nadamo se da će uspeti da uzdignu svoj renomirani časopis u viši rang.

daleko od medicine
01.03.2022. 21:36

Bez „blagoslova“ jednog na ovoj slici, ni baba Sera ne moze biti primljena u radni odnos. Ovi sadasnji lekari ne mogu da se uporede sa onima od pre nekoliko decenija. Oni koji su zavrsili sa visokim prosekom i odlicnim ocenama su pobegli u inostranstvo. Ostali su priuceni i parajlije. Da nije tako, ne bi se i sami lekari lecili „preko grane“.

Sveti Sava
03.03.2022. 11:36

Nije bas tako kako pises. Imamo toliko dobrih lekara. Ove mlade ne znam ali ako hoce imaju od koga da uce.

macke
02.03.2022. 09:34

Ovaj nazovi dr. Cvetanović neka prvo obezbedi neku hranu pacijentima na hemodijalizi koji se zbog kovida dijaliziraju u donjem delu zgrade a ne kad sidju dole osećaju se kao OTPISANI a ne da se frlja tudjim parama i još i hvali. Fuj.

Teksi
02.03.2022. 12:41

Prolazim cesto ovim putem i nikada nisam obratio pažnju na ovu tablu. Jucesam ciljano prosao i uz sredjenu skolu, kej potpuno se uklapa u ambijent

Boža
02.03.2022. 19:47

Lepo je znati da naša u Leskovcu izlazi jedan renomirani naučni časopis, nadmo se da će kategorizaciji podići na M23.

Miloš
02.03.2022. 21:03

Nadam se da će vam se ostvariti želja da časopis uđe u kategoriju M52, odnosno klasu vrhunskih nacionalnih časopisa. Dosta važnih novina je predočeno u prethosnim časopisima, koje su korisne za mlade lekare kao i za starije koji žele da stalno unapređuju svoja znanja i veštine Važno je da naši lekari obeležavaju dan osnivanja podružnice, ekpoziture Srpskog lekarskog društva, u prisustvu gradonačelnika jer time događaj postaje značajnije medijski ispraćen, što dovodi to popularizacije časopisa ,,Apollineum medicum aesculapium“.

HERRERA
04.03.2022. 11:28

Casopis koji dugo traje sa stalnom novim pricama i dostignucima iz sveta medicine.