PSSS Leskovac: Rascvetalim voćnjacima dati prihranu

Voćni zasadi na području Jablaničkog okruga uglavnom su u dobrom stanju i u fazi cvetanja  sorti poput kajsije, breskve i šljive dženarike. Cvetanje se može očekivati tokom sledeće nedelje, ostalih sorti šljiva, potom kruške, trešnje, abuke i dunje.

Aleksandar Mitić, savetodavac u PSSS Leskovac kaže da je baš u ovom periodu neophodno je dodati prihranu voćnjacima, te da đubrenje treba uraditi prema agrohemijskoj analizi zemljišta.

„Većina voćara je već dodala organska djubriva, poput stajskog, kao i razne formulacije MPK.Medjutim, treba izbegavati azotna djubriva, jer njegove veće količine,naročito kod kruške i jabuke, dovode do bujnosti biljaka, a time i do većeg napada štetočina, kaže i dodaje da voćari koji nisu završili rezidbu, treba to da učine, što pre, kao i da završe sadnju novih vrsta“,smatra Mitić.

On naglašava i da treba zaštiti voćnjak od prvih štetočina, kao što je monilijaza.Iz ovog razloga, potrebno je da se voćari posavetuju sa stručnjacima PSSS u Leskovcu ili da prate obaveštenja na zvaničnom sajtu Prognozno izveštajne službe Srbije.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare