U selu Lebet posle 223 godine sagradili crkvu i čuli zvono

Čin osvećenje krsta i zvona

Dan uoči seoske slave Velike gospojine, meštani sela Lebet i njihovi gosti, dočekali su istorijski trenutak: u selu koje postoji 223 godine, u nedelju, u 15 sati i 13 minuta, zelenom oazom mira i tišine, odjeknuo je zvuk zvona na tek sagrađenoj crkvi Svetog Nikolaja Žičkog.

„Ovaj čin se događa samo jedanput u životu svakog čoveka. Pa kako onda zadržati suze i obuzdati udare srca u grudima“, kaže uzbuđena i srećna Sonja Belić.

Vredni Lebeđani, koji su se od sedamdesetih godina prošlog veka, „trbuhom za kruhom“ rasuli po svetu, sada se s potomcima vraćaju na rodna ognjišta.

Najpre su sagradili desetak novi kuća, a sada i crkvu koja će im vratiti veru u novi život.

Nove kuće u zelenoj oazi

U potrazi za obećanim životom, davne 1959. godine, građevinac Stanislav Belić, iz Lebeta se otisnuo u svet. Njegovi sinovi su danas srećni ljudi, ali daleko od rodne grude. Slobodan je preduzetnik u Velikoj Plani, a Srebrn biznismen u Americi.

„Bog je tako hteo da ja i brat budemo donatori ovog zvona, koje će nas pozivati da se jednoga dana vratimo rodnom pragu. A do tada, nadam se, ovde ćemo dočekati da čujemo plač novorođene dece i da ponovo u selu otvorimo školu“, kaže Slobodan.

Slobodan Belić donator zvona

I stari i mladi. Mitići, Petrovići, Belići, Momčilovići, Zlatanovići, Radulovići, Kostadinovići, Zlatkovioći, Savići, Stojiljkovići, ovu veliku radost su podelili sa najvišim gostima – Goranom Mladenovićem, predsednikom opštine Vladičin Han i episkopom vranjskim Pahomijem, koji je osveštao krst i zvono.

Meštani i gosti sa vladikom Pahomiiojem i predsednikom opštine Goranom Mladenovićem

Gde god da su – u Velikoj Plani, Smederevu, Nišu, Šapcu, Beogradu, Guči, Skoplju… osvećenje krsta i zvona, i seoska slava, doveli su ih na rodna ognjišta u ovo bajkovito selo na desnoj obali istoimene rečice.

Celo selo je slavilo Veliku gospojinu

Danas je Lebet pravi dragulj prirode, stecište dobrih i radnih ljudi, vrsnih malinara. U 12 domaćinstava, 40 žitelja plene verom da će, koliko sutra, uz malu pomoć lokalne i republičke vlasti, selo započeti svoj novi život.

„Nema boljeg života i povratka napuštenim domovima bez dobrog puta. Mi smo tu bitku započeli i tu odustajanja neće biti“, kaže Ivica Zlatković predsednik Mesne zajednice.

                                                  Izgradnja puta je pitanje svih pitanja

Od Vladičininog Hana, preko Žitorađe i Mačkatice, do Lebeta treba prevaliti 35 kilometara. Na tom putu krajnje je problematična deonica od Rudnika u Mačkatici do centra sela, duga samo 4,5 km.

„Lebet je najudaljenija mesna zajednica u opštini Vladičin Han. Baš zato, ovom divnom selu i njegovim ljudima moramo pomoći. U tom cilju, s opštinom Surdulica već su uspostavljeni kontakti“, obaveštava nas Goran Mladenović, predsednik Opštine.

Od Vladičinog Hana do Lebeta je 35 km

Uskoro će krenuti i pisma na adrese ministarstava koja vode Goran Vesić, Milan Krkobabić i Novica Tončev. Izgradnju puta će pomoći i JP Srbija šume, čiji su kamioni tim putem prevezli na hiljade kubnih metara ogrevnog drveta.

Penzionisani građevinac Dragiša Petrović (1946) autor šest knjiga o rodnom kraju, koji je radni vek proveo u Velikoj Plani, najvećoj koloniji Lebeđana, došao je da se prekrsti u novoj crkvi i da podrži izgradnju puta.

Dragiša Petrović je selo opisao u šest knjiga

„Čujem da će ovi ljudi brzo sagraditi novi put. Dan kada se to dogodi biće nova stranica istorije koja će ovde vratiti moju i mlađe generacije“, s radošću priča starina Petrović.

Crkva i zvono su u Lebetu vratili veru u bolji život, pa meštani kažu da će sa putem, koliko sutra, u selo stići mobilna telefonska mreža, internet i prodavnica osnovnih artikala, jer je danas najbliža ona u Žitorađu udaljena 27 km..

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Leskovcanka
03.09.2023. 17:08

Neka je sa srecom, srecno i dugovecno, da se radjaju deca i da selo bude zivo. Ziveli!