Dveri Niš: Samo lokalni izbori mogu da Nišlijama donesu bolji život

Kao što ni deonica od 5,5 kilometara, tzv. poluprofilnog auto puta sa samo tri trake do Merošine koji je predsednik Vučić otvorio u julu neće doneti bolji život u nekadašnju prestonicu Juga Srbije, tako ni kamen temeljac za austrijsku fabriku „Palfinger“, subvencionisanu sa 5 miliona evra i još milion evra vrednim niškim zemljištem, a koja će radnike primiti za 4 godine, neće pomoći da život Nišlija bude lakši a da Nišlije povrate dostojanstvo koje je SNS vlast pregazila, navodi se u saopštenju narodne poslanice Dveri Tamare Milenković Kerković.

Saopštenje vam prenosimo u celosti:

Umesto da pomogne niškim porodicama sa najnižim primanjima da se izbore ogromnim poskupljenjima troškova života, a domaćoj privredi da opstane uz sve poreske i parafiskalne namete, Vučić, samopersonifikovan u samu državu, nastavlja sa pogubnom politikom privlačenja stranih investitora parama svih nas.

Nastavljaju sa plaćanjem nadnica zaposlenih u tim fabrikama našim novcem, za koji ne znamo ni koliki je, niti su ikada prikazani stvarni efekti svih tih milijardi uloženih u firme koje našim novcem stvaraju profit, a kada se državna pomoć okonča, najčešće odlaze na drugu destinaciju.

Dok Vučić Nišlijama baca prašinu o oči, postavljajući u Nišu, kraj opustele Niške Banje, kamen temeljac fabrike koja će primiti prve zaposlene tek za 4 godine, a neizabrana postavljenica Sotirovski poziva Albance u Niš da rade u javnim preduzećima, u isto vreme prosečna zarada u Nišu iznosi 82 hiljade dinara i niža je od republičkog proseka, dok je prosečna zarada u Nišavskom okrugu i za 30 hiljada dinara niža od prosečne zarade u Beogradu, kao i za 70 hiljada niža u poređenju sa zaradom u nekim od beogradskih opština. Većina niških penzionera, koji često izdržavaju čitave porodice, ima penzije do 25 hiljada dinara kao što je to slučaj sa gotovo milion penzionera u Srbiji. O hiljadama porodica bez struje u Nišu zna već čitava Srbija.

Za to vreme, gradska vlast je već spremila Odluku da na sednici Skupštine Grada 21. juna da preuzme dugovanje od preko milion evra za izgubljeni sudski spor JP „Direkcija za javni prevoz“, a kome Nišlije plaćaju skuplji prevoz i od onog u Beogradu.

Većina Nišlija jedva preživljava u stampedu cena i poskupljenja a u isto vreme niška vlast svoju nesposobnost plaća milionima evra svih Nišlija. Nema para za besplatne udžbenike i užinu kao ni 20 hiljada dinara koje su Dveri Niš tražile još jula meseca za svakog đaka u Nišu, ali ima para u budžetu za pravosnažne dugove neodgovorne vlasti.

Kao narodni poslanik još jula meseca sam od Gradskog veća tražila hitne mere – besplatne udžbenike, užinu, vrtiće i prevoz za đake. Neizabrana postavljenica Sotirovski je tek 1. septembra odgovorila da para za udžbenike u budžetu nema, a onda kada je nedugo potom razotkriven skandal sa dugovanjem Javnog preduzeća za prevoz od 1.1 milion evra za izgubljeni spor, vlast je brže bolje donela odluku da đacima odobrava besplatan prevoz.

Kao narodni poslanik, umesto zamazivanja očiju, tražim pomoć za najsiromašnije građane Niša da prežive – pomoć za siromašne porodice u gradu u vrednosnim čekovima od 10 hiljada dinara mesečno za kupovinu hrane domaćeg porekla.

Tražim da državne ustanove, institucije i javna preduzeća umesto viskija i burbona kupuju namirnice i proizvode isključivo domaćih i, pre svega, lokalnih proizvođača.

Umesto da se subvencioninišu strane firme, tražim da se državna pomoć usmeri isključivo u domaću proizvodnju, privredu, preduzetnike i u poljoprivredu u Nišu i na devastiranom jugu Srbije. Mladi preduzetnici treba da budu oslobođeni svih poreza i parafiskalnih nameta do 30 godine života, a Niš treba da svim investitorima pruži pogodnosti,

Garancijski fond kao i efikasnu administraciju i službe. Krajnje je vreme da Niš, poput drugih gradova u Srbiji, stvori Slobodnu zonu za domaće i strane privrednike i postane poreski raj za investitore, mlade preduzetnike, frilensere i za IT sektor a da lokalna administracija umesto korumpirane i traljave postane vrhunska. Samo to može da niški budžet podigne sa 14 na najmanje 50 mlrd dinara, i da Niš povrati svoj pregaženi identitet a Nišlije da povrate svoje dostojanstvo.

Za to je potrebna stručna lokalna samouprava koja će brinuti o građanima, umesto da bude u neprestanom ratu sa njima. Zbog toga su Nišu potrebni prevremeni lokalni izbori, koje Dveri Niš traže već tri godine, odmah nakon uspostavljanja aktuelne neligitmne niške vlasti.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare