Rekonstrukcija spomen kuće narodnog heroja Koste Stamenkovića do sada košta 8,1 milion

Bista ćerke Koste Stamenkovića Lepše Stamenković nađena zazidana na jednom privatnom parkingu

Spomen kuća narodnog heroja Jugoslavije i učesnika Nrodnooslobodilačkog rata Koste Stamenkovića dobila je novi restaurirani izgled. Ova spomen kuća je 1950. godine proglašena za klturno dobro Republike Srbije, a 1975. data je na upravljanje Muzeju.

„Sve do sada, skoro 50 godina, nije bilo nekih većih ulaganja, a u poslednje tri godine renovirana je od temelja do krova. Sada su se stvorili uslovi da kroz godinu, dve vratimo postavku koja je bila unutar kuće i ponovo je otvorimo za posetioce“, istakao je direktor Narodnog muzeja u Leskovcu Nebojša Dimitrijević.

Dimitrijević je podsetio na važnost istorijske ličnosti Koste Stamenkovića i ulogu koju je imao za Leskovac.

„Kosta Stamenković je učestvovao u osnivanju Fudbalskog kluba Dubočica, u radu KUD-a Abrašević, pokretao je organizovane štrajkove koji su uspevali da radnicima omoguće bolje uslove rada i umnogome je učestvovao u oblikovanju društevno-političkog života u Leskovcu između dva svetska rata“, naveo je.

Dodao je da je do završetka radova ostalo da se podigne zid iza kuće kako bi se plac fizički odvojio od susednog, i da se u radionici uradi završni premaz poda da bi to bio isti onaj pod od nabijene zemlje iz prošlosti. Tu će biti vraćena salerska radionica Koste Stamenkovića, originalna radionica iz tog perioda.

„Bistu Lepše Stamenković, ćerke Koste Sramenkovića smo našli zazidanu na jednom privatnom parkingu, a sada se nalazi u muzeju. I muzej i grad brinu o tom nasleđu. Ovde je nestala bista Koste Stamenkovića, ukradena je i slomljena. Na svu sreću policija je našla pre nego što je pretopljena i nalazi se takođe u muzeju. Plan je da se sledeće godine restaurira i da sa jedne strane bude bista Koste a sa druge ćerke Lepše Stamenković“, kazao je Dimitrijević.

This slideshow requires JavaScript.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, istakao je da je sanacija ove kuće počela pre nekoliko godina i nabrojao šta je sve rađeno. Naime, postavljen je novi krov, zamenjena stolarijea u koju je uložen 5,8 miliona dinara, uređena je unutrašnjost kuće, ograda, dvorište u vrednosti od 2,3 miliona dinara.

„Ukupno je uloženo 8,1 milon dinara. Uspeli smo da u toku septembra meseca dosta toga uradimo. Zadovoljstvo mi je da konstantujem da smo uspeli da sačuvamo tradiciju, i na taj način sačuvamo od zaborava za sledeće generacije, koje mogu da uče kakva je naša istorija bila između ostalog za vreme Narodnooslobodilačkog rata“, rekao je Cvetanović.

Zahvalio se direktoru Narodnog muzeja Nebojši Dimitrijeviću i njegovom timu na marljivom radu na očuvanju identiteta i kompletne kulture grada na Veternici.

Gradonačelnik je podsetio da je ovo već treća poseta Narodnog muzeja u toku septembra meseca, prva je bila poseta kuće Bore Piksle odnosno, Gradska kuća, zatim izložba numizmatičke vrednosti i sada kuće Koste Stamenkovića.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čisto pitam...
26.09.2023. 08:23

Lepo je što je obnovljeno da se razumemo, ali 70.000 evra za obnovu ljudi???