Film „Bapske priče“, potomci pričaju priče svojih predaka iz Leskovca i okoline

Bapske priče su dokumentarno igrani film u kome potomci pričaju priče svojih predaka u susretu sa neobjašnjivim (Vile,vampiri,omaje…) Da bolje razumemo svaku od tih priča tu su saradnici projekta: Slađana Rajković muzejski savetnik etnolog, Dragoljub Savić master psiholog, veliku pomoć nam je ukazalo „Udruzenje Penzionera“ u Leskovcu od čega smo i počeli a po ideji predsednika Uduženja za kulturu i umetnost „Fenjer“ i reditelja ovog filma Mirsada Ibrića, saopštili su iz ovog udruženja.

Kako navode, mnogi sagovnici su i sami doživeli susret sa neobjašnjivim a neki su i videli onu drugu stranu sveta pa se božijom voljom vratili u ovozemaljski svet.

“Akteri igranog dela filma obuhvata sve starosne strukture tako da najmladji akter ima samo 11 meseci a naj stariji 86 godina. Cilj nam je da otrgnemo od zaborava ovakve priče jer su oni deo kulture, tradicije i običaje našeg naroda u Leskovcu i okolini”, dodaju.

Snimanje su započeli u avgustu, radove na produkciji privode kraju kada će i zvanično ovaj sadržaj ponuditi nacionalnim televizijama.

“Nadamo se televizijskom emitovanju u zimskom periodu kada sve ove priče dobijaju poseban šmek”, ističu iz Udruženja Fenjer Leskovac.

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

3 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
djura
02.10.2023. 15:29

U kući najvećeg komuniste koji je živeo u Leskovcu, Narodni muzej snima „Bapske priče“?!

Ako postoji onaj svet, Kosta sad šilji kolac. I čeka!

Dosije X
02.10.2023. 17:30

Sirotinja. Istocna Srbija je imala vradzbine. Primitivizam. Leskovav preti da ih prestigne praznoverjem. Onog ko mi Leskovac svrstava u rang Negotina hocu da pitam: A sto ti promovises moj grad po nepismenosti? Moji se trudili da pisu Ustav, osnivali fakultete, pisali naucne radove a ti pametan neku baba Sojku nekog coravog Cvrce guras u tradiciju, istoriju moga kraja. To nikad nije bilo. Za Radan se pricalo da postoji podzemno skloniste, gde su sakrili polucoveka, poluzver. A mozda je i vanzemaljac. Bolje od ajvar i rostilj i trube snimajte filmove nego od karakondzule. Ne brukajte nas.

Ivča
02.10.2023. 22:29

Bravo, jedva čekam da pogledam. Skeptike lagano ignorišite – niko nije prorok u svom selu. Savet: više pričâ a manje (eventualnih) pokušaja pojašnjavanja – nauka – bar naša – ove fenomene nikada nije ni pokušala da dotakne i samim tim nema tu šta da se pita. I svakako zaobiđite standardni uvod sa Petrom Bogdanovićem, Drakulom i Hollywoodom. Svoj film svakako ponudite (i) Prvoj, oni su već imali odlične dokumentarce na ove teme. Želim vam puno uspeha.