Analiza: Šta diše Leskovac?

Udruženje „Tim 42“ predstavilo je na okruglom stolu svoju najnoviju analizu pod nazivom „Šta diše Leskovac?“, u kojoj je „skeniran“ Kratkoročni akcioni plan za zaštitu vazduha (KAP). grada Leskovac, a zaključak sa ovog skupa, održanog u Centru za stručno usavršavnje, je da u tom loklanom planu ima mnogo problematičnih stavki.

Prenosimo saopštenje ove organizacija koja se godinama bavi i analizom i apelima da se smanji zagađenost vazduha u gradu na Veternici.

„Skupština grada Leskovca je u februaru 2022. godine usvojila Kratkoročni akcioni plan za zaštitu vazduha (KAP). Ova analiza trebalo je da pokaže koje su aktivnosti KAP-a i u kojoj meri sprovedene u prvoj godini njegovog važenja, kako se upravlja ovom javnom politikom, kao i da li je rešen jedan od osnovnih problema u oblasti upravljanja vazduhom na teritoriji grada – neadekvatno informisanje javnosti o kvalitetu vazduha.

Nažalost, analiza je pokazala da možemo da razgovaramo o tome šta je sve problematično u samom dokumentu, koliko ima nedostataka u njegovom sprovođenju, ali malo o tome šta je za više od godinu dana urađeno da se vazduh u Leskovcu unapredi.

Samo neki od problema su:

  • U kratkoročnom planu navedene su uglavnom dugoročne mere
  • Ne postoje konkretni rokovi za sprovođenje aktivnosti
  • Nije uspostavljeno operativno upravljanje ovom javnom politikom i ne postoji koordinacija aktivnosti nadležnih organa koji treba da je sprovode
  • Sam plan sadrži veliki broj aktivnosti koje su u okviru redovnih nadležnosti uprava, što stvara teškoće u razlikovanju onoga što je aktivnost KAP-a i onoga što je redovno poslovanje organa/preduzeća
  • Od devet aktivnosti navedenih u KAP-u, šest se sprovodi delimično, dok se tri ne sprovode uopšte
  • Sistem informisanja građana o kvalitetu vazduha je konfuzan i neadekvatan. Građanima nedostaju blagovremene, adekvatne i potpune informacije o kvalitetu vazduha koje saopštavaju nadležni organi i oni se okreću drugim, alternativnim izvorima informisanja
  • Nadležni organi ne izrađuju izveštaj o sprovođenju ovog plana, pa su građani uskraćeni za informacije o tome šta grad preduzima kako bi se kvalitet vazduha u Leskovcu unapredio

Aktivnim učešćem u diskusiji događaju su značajno doprineli predstavnici Trag fondacije, lokalnih ustanova, javnih preduzeća, organizacija civilnog društva, kao i građani zainteresovani za temu kvaliteta vadzuha. Tim 42 se zahvaljuje svim učesnicima okruglog stola na konstruktivnoj i lepoj diskusiji, uz obećanje da nastavljamo sa aktivnostima koje za cilj imaju unapređenje vazduha u Leskovcu.

Na osnovu rezultata analize tokom naredne nedelje uputićemo inicijativu donosiocima odluka u Leskovcu“:

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare