Odbor za ljudska prava: U Vranju (ne)stanuje rodna ravnopravnost

Privatna arhiva

Savet za rodnu ravnopravnost grada Vranja nije na svojoj poslednjoj sednici prihvatio SOS telefon za žene i devojke u Akcioni plan rodno odgovornog budžeta za sledeću godinu, koji je po prvi put u ovom gradu kreiran po principima ROB-a uz podršku SKGO. Otuda je predsednica civilnog sektora – Odbora za ljudska prava Vranja, SOS telefon Vranje, Suzana Antić Ristić podnela neopozivu ostavku i jedina glasala protiv usvajanja godišnjeg izveštaja.

Tim povodom Odbor za ljudska prava je u saopštenju za javnost između ostalog istakao da u Vranju ne “stanuje rodna ravnopravnost”. Dosadašnji odnos lokalnih vladajućih partija Vranja u kontinuitetu potvrđuje da ovo nije grad gde se donose odluke u ime razvoja i napretka politike rodne ravnopravnosti gde doprinos daju lokalne NGO.

Unapređenje položaja žena i devojčica, zaštita od rodno zasnovanog nasilja nad ženama i devojčicama prerasta u političku bižuteriju, koju i te kako precizno prepoznaju mnoge žene koje kontaktiraju SOS telefon Vranje u cilju zaštite i bezuspešnog očekivanja hitne reakcije nadležnih institucija.

“U godini jubileja, 25 godina postojanja i neprekidnog rada, Odbor za ljudska prava Vranje stavlja tačku na ovu političku igru gluvih telefona. Ponudile smo saradnju, zajednički rad…ali, grad Vranje i SNS, kao i SPS rukovodioci sa svim svojim političkim partnerima su doneli odluku  – apsolutna odgovnost za bezbednost  žena i devojaka u porodično – partnerskom naselju je u rukama lokalne samoupraveVranja”, ističu u Odboru za ljudska prava.

Oni takođe naglašavaju da donatorima koji se brižno zalažu za razvoj rodne ravnoravnosti i zaštitu žena, devojčica od nasilja, i kroz unapređenje lokalnih socijalnih usluga  za žene i devojke (PIN, ALVED, SwisPRo- Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti, Britanska ambasada, EU PRO – Program evropske podrške razvoju oopština, USAID, Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i drugi, ostaje da dobro čitaju otkucane izveštaje o uspesima razvoja rodne ravnopravnosti u Vranju, ali bez učešća civilnog sektora sa specijalizovnim programima za žene i devojke i bez mnogih žena i devojčica koje žele da daju svoj doprinos.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare