Radmilo Janković dobitnik priznanja počasnog člana Evropskog udruženja anesteziologa i intenzivista

Prošlog vikenda u Minhenu, profesor doktor Radmilo Janković, rođeni Leskovčanin, primio je doživotno zvanje počasnog člana Evropskog udruženja anesteziologa i intenzivista. Ovo visoko priznanje dodeljuje se zaslužnim pojedincima zbog njihovog izuzetnog doprinosa i integriteta na polju nauke i brige o pacijentima u Evropi, saopšteno je iz lokalne samouprave.

Do sada ovo priznaje je ponelo 36 priznatih naučnika iz Evrope a Janković je najmlađi dobitnik ove svojevrsne nagrade za životno delo a tek treći koji dolazi iz Istočne Evrope. Po prvi put ove godine ovo priznanje dobio je neko iz zemlje koja nije članica Evropske unije.

Ovaj pedesetogodišnji Leskovčanin je redovni profesor Medicinskog fakukteta u Nišu. Predsednik je Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije. Bio je sekretar evropskog udruženja za anesteziju i intenzivnu terapiju u tri uzastopna mandata od 2018. do 2023. godine.

Jedan je od najcitiranijih i najviše rangiranih naučnika na polju medicinskih nauka u Srbiji sa preko 4000 citata. Gostujući je profesor i na Univerzitetima u Bukureštu, Skoplju i Podgorici. Nosilac je najvišeg državnog priznanja, ordena Karađorđeve zvezde trećeg stepena. Uz ostale nagrade i priznanja, kako sam ističe najdraža je ona koju je dobio od grada u kome je rođen a to je Oktobarska nagrada grada Leskovca Medalja.

Trenutno obavlja funkciju zamenika generalnog direktora Univerzitetskog Kliničkog Centra u Nišu i direktor je Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu terapiju, najveće klinike ove druge po značaju zdravstvene ustanove u Srbiji.

Autor je više od 150 receniranih radova. Neki od njih su publikovani u najviše rangiranim časopisima u svetu. Autor je u preko 30 poglavlja u čak 9 anestezioloških udžbenika. Na svim kontinentima održao je više od 100 predavanja po pozivu.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović čestitao je profesoru Jankoviću na priznanju i poručio da je grad Leskovac ponosan što iz našeg grada potiče takav eminentni stručnjak i lekar koji je tokom rada pomogao mnogim pacijentima. Janković je dao poseban doprinos u procesu formiranja i funkcionisanja Kovid centra u okviru Opšte bolnice Leskovac u jeku epidemije virusa korona.

„Uvaženi kolega i prijatelju, gospodine Jankoviću, čestitam Vam na zasluženom priznanju. Vaš doprinos medicini i predani rad su inspiracija za sve nas. Zahvalni smo na svemu što ste pružili našem gradu i želimo Vam da nastavite da nižete izvanredne uspehe“, kazao je Cvetanović.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

5 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Djole
28.05.2024. 20:53

Bravo Lale

Hipokrat
29.05.2024. 00:18

Ovako opijeni bi trebalo da predlozimo naseg „naucnika“ za oblast interne medicine. On je jos jedan genije iz ovog kraja koji je doprineo da budemo gradjani sa najnizim primanjima u Srbiji. A ovaj slavljenik na slici je posebno zasluzan za promovisanje tzv.vakcina protiv nevidljivog neprijatelja. Njegovo propagiranje je umnogome doprinelo i da dobije ovu nagradu. SZO ne zaboravlja svoje ljude.

Komšija
29.05.2024. 11:11

Da nije bilo korone ne bi bilo ni slave a ni punih džepova. Fakultet smo završili na jedvite jade

Raspitajte se
29.05.2024. 13:58

Ovo priznanje se ne vrednuje nigde

Avav
29.05.2024. 18:53

Zašto ne postavljate komentare? Ne svidja vam se istina? Ili se i vi osećate prozvanima što ste plašili ljude nepostojećom pLandemijom?!