Najnoviji roman Vuka Cvetkovića“ Krvavo pero”, priča o ljubavi, mržnji i psihološkim tragovima

Nakon izdavanja dela „Osmo lice zla“ pretprošle i „Ćud predaka“ prošle godine, Vuk Cvetković ove godine je objavio i svoje peto delo „Krvavo pero“ za nišku izdavačku kuću „Talija“. Knjiga će moći da se naruči preko sajta Talije i sigurno će moći da se kupi u poznatijim i većim knjižarama širom države.

Priča prepuna turbulentnih događaja, na razmeđi između ljubavi i mržnje, pripadanja i neverstva, požrtvovanja i odricanja, života i smrti, prožeta psihološkim problemima protagonista koje je pisac (psiholog po vokaciji) iskoristio kako bi, na nimalo suptilan način opisao probleme ljubavnih odnosa današnjice.

Radnja smeštena u nekom od gradova iz unutrašnjosti Srbije (gde pisac dozvoljava čitaocu prostor da sam mašta o mestu radnje, tako mu pružajući slobodu da se što više uživi u delo), svedoči o životu jednog Milana, neuspešnog pisca i pesnika koji bežeći od sumornosti i sivila svog porodičnog doma u veći grad, silom prilika upoznaje Milenu koja sa sobom vuče traume iz detinjstva koje su se pružale sve do sadašnjice, a što mu dodatno ometa pronalazak inspiracije za rad na njegovim pesmama i knjizi. Milena u Milanu u početku nalazi utočište od nasilnog oca, Milan u Mileni zamenu za roditeljsku ljubav (koju nikada nije osetio u svoj svojoj punini) i delom inspiraciju za stvaranje, nakon čega čitav njihov odnos postaje problematičan i u krajnju ruku, toksičan.

Od početka do kraja same knjige, na realan način opisani su problemi osobe koja zbog vlastite anksioznosti lako prelazi u stanje paranoje i osobe, koja zbog svakodnevnih životnih nenormalnosti uz svoje stresno porodično stanje, nosi i psihičko stanje u psihologiji poznato kao granični poremećaj ličnosti, koji se vrlo teško leči.

Pisac je, noseći se svojim psihoterapijskim iskustvom opisao svakodnevne promene u psihološkim reakcijama kod oba lika, naročito bacajući akcenat na granični poremećaj ličnosti koji u ovom delu umnogome oslikava lik Milene, a u realnim životnim situacijama, koje neretko za posledicu imaju i samu smrt.

Tako i u ovom delu, pisac je zadržao dozu agresivnosti i nihilizma koju često nose njegovi triler romani, pa se u samom epilogu dešava i ubistvo, zarad neadekvatno uzvraćene ljubavi.

S jedne strane, Milanova nemogućnost da stekne puno poverenje u ženski rod, osećaj nepripadanja i stalni osećaj bezvrednosti nametnut od strane članova najuže porodice i s druge, Milenina nemogućnost da funkcioniše normalno u dijadnom odnosu, nestalnost u donošenju odluka i neumešnost da na adekvatan način odgovori emocijama partnera, stapaju se u katastrofu iz koje nema izlaza za oba „junaka“ priče.

Ova priča je prava poslastica za ljubitelje tema iz psihološkog domena rada, ali i opomena svim naraštajima da više vode računa o svom mentalnom zdravlju i mentalnom zdravlju svojih bližnjih. Za kraj, Milan uspeva da napiše svoje prvo, prozno delo konačno inspirisan vlastitim, ljubomornim zločinom i iako na kraju lišen slobode, stiče se utisak oslobođenja od vlastitih psiholoških kočnica koje su u ovom slučaju nametnute od strane najbližih u ranom detinjstvu.

Vuk Cvetković je rođen 26. 02. 1995. u Leskovcu. Osnovnu i srednju školu završio je u Lebanu, gde je i odrastao. Diplomirao je psihologiju 2017. i upisao master na smeru klinička psihologija, na Filozofskom fakultetu u Nišu iste godine.

Takođe, 2019. godine je upisao doktorske akademske studije psihologije, na Filozofskom fakultetu, ali je ubrzo odustao i upisao „Školu psihodinamske edukacije“ u Nišu, u nameri da se bavi psihoterapijom, gde je trenutno pri završetku školovanja.

Prvo delo „Stihija depresije“ izdao je 2013. godine, drugo „Ako odeš“ izdao je 2020, treće „Osmo lice zla“ 2022. godine, četvrto „Ćud predaka“ 2023. godine a peto delo, „Krvavo pero“ 2024. godine.

Svira više instrumenata (bas, gitaru, bubnjeve, ukulele, usnu harmoniku, gusle i perkusije), a bio je basista u više bendova od kojih je bend Hibridna Perverzija dospeo do polufinala emisije „Bunt Rok Masters“ na RTS-u. Učestvuje u puno muzičkih projekata, a od mnogih ističe se metal bend „Metrika 69“. Ima samostalni rep projekat pod imenom WoO69. Bavi se karateom i crni je pojas drugi dan.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare