Radnici fabrike Jura dvanaesti dan u štrajku, dodali još jedan zahtev

Foto: Radnički glas FB

Dvanaesti dan zaredom deo radnika fabrike “Jura” u Leskovcu štrajkuje, odlučni u svojim zahtevima za boljim uslovima rada, a a na spisak zahteva jutros su dodali još jedan “da se svim radnicima koji su u štrajku u potpunosti isplate dnevnice i bonusi”.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije iz Jure Predrag Stojanović kaže za Jugmediu da poslednju informaciju koju imaju je da je njihov poslodavac juče bio na sastanku u Vladi Srbije sa resornim ministarstvom, “ali šta se tamo dešavalo ne zna”.

“Oni se nama ne obraćaju, ništa ne znamo. Za sada ne planiramo da odustanemo, idemo iz dana u dan. Pridružiće nam se i kolege iz treće smene”, rekao je Stojanović.

Po njegovoj proceni, štrajkuje oko 400 radnika ali dodaje da nije cela fabrika u štrajku.

“Rade oni koji su zastrašeni. Menjaju se pozicije, sinoć je kolega koji je sa nama u štrajku od prvog dana dobio naređenje od strane lidera da mora iz druge smene da dođe u prvu smenu iako je protivzakonito. Od trenutka kada izađete iz fabrike potrebno je 12 sati da prođe da bi ponovo došao na posao”, istakao je Stojanović.

Prisutno je, kaže, od juče i privatno obezbeđenje u fabrici, što on ocenjuje kao još jedan vid zastrašivanja.

“Do sada nijedan incident se nije desio, mislim da nema potrebe za tim da se dovodi privatno obezbeđenje”, kazao Stojanović.

Podsetimo, radnici ove korejske fabrike sa štrajkom upozorenja počeli su 7. juna,  a zatim su pred menadžment izašli sa pet zahteva: povećanje plata za 20 odsto, obračun bonusa na prisutnost po danu prisutnosti na radnom mestu,  povećanje naknade za topli obrok sa 250 na 400 dinara, dodatnih 5.000 dinara na mesečnom nivou za sredstva za higijenu u toaletima na nivou cele kompanije.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

5 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
marko
19.06.2024. 15:34

Zasto mucite i sebe i druge? Msm. ako ste nezadovoljni uslovima, promenite firmu, posla barem ima za one koji hoce da rade!? Ja sam do sada promenio tri firme, iz razloga zato sto sam hteo za sebe bolje i vise!

Milan Blagojevic
19.06.2024. 19:21
Odgovor za  marko

Pa nisu svu sposobni ko ti!?! Ako nekoj firmi das desetak svojih najboljih godina s pravom trazis da i ona tebi pruzi bar minimum ljudskog dostojanstva.

Kosovka devojka
20.06.2024. 04:51
Odgovor za  Milan Blagojevic

Bravo za komentar takvi naucnici ko ovaj pametan sto si mu rekao mi preko onuj rabotu ti taki kupe posao mozda zavrsio iceps golemu u.medicinsku skolu i moz raboti s ljudi u bolnicu ne se znaje zare i pare igraju

Zoran Jug
19.06.2024. 21:36

Nema nigde bolje,to je svuda isto kod privatnika,radi ili idi traži bolje.
Poštujem radnike ali bolje vam je nego da kopate njivče po ovu vrućinu ide vam rad.staz,imate plačen odmor,možete uzeti kredit,to od njivče nemate.Nisam ni za jedne ni za druge ali raditi se mora.

Kosovka devojka
20.06.2024. 04:49

Napokon neko ko ima petlju da ustane i bori se jer sistem te laze