„Trumpet girls“ – prvi put na jugu Srbije trube i znanje slavnih nasleđuju devojice

Jug Srbije poznat je po najboljim trubačkim orekstrima iz Vranja, Vladičinog Hana, Surdulica Leskovca i Bojnika ponajviše, ali se nikada nije desilo da takav orekestar formira  „ženska ćeljad“, i to – devojčice.

No, prešlo se i prko te nepisane barijere.  Na nedavno završenom Vlasinskom jezeru, novoformirani orekstar  „Trumpet girls“, sastavljen od devojčica iz Vranja, Hana I Surdulice, ne samo da je bio atrakcija, već je osvojio i specijalnu nagradu žirija i da uzmu vizu za srpsku prestonicu trube. I to za samo tri meseca vežbanja.

Tako će se one takmičiti u pionirskoj konkurenciji u prestonici trube, no, ipak, ojačane sa još jednim lanom – dečakom.

Ovaj orkestar nastao je, inače, u proleće kada je pokrenuta inicijativa Udruženja građana „Generator“ i Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Vranja, gde je u toku Mala škola trube za devojčice.

Devojčice koje dolaze da sviraju trubu, povremeno su gošće u studiju Marka Markovića u Vladičinom Hanu.

Za Marka kažu da je od svog njihovog znanja i neznanja, s obzirom da su neke devojčice muzički obrazovane i sviraju na note, a druge su sluhisti, uspeo da napravi orkestar.

“Orkestar nije potpun, jer nam još nedostaju članice. Za takmičenje, po propozicijama je potrebno da orkestar ima minimum osam članova. To smo rešili tako što je rame uz rame sa sestrama Aleksandrom i Marijom, svirao i Vuk Marković, svi unuci čuvenog majstora trube Bobana Markovića”,  kažu iz Generatora.

Inače, sve devojčice koje sviraju u orkestru su iz čuvenih trubačkih porodica iz Vranja i okoline, Surdulice i Vladičinog Hana.

Izvor: Telegraf

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare