Sutra u 6.50 prvi putnici poleću iz Niša do Atine

Otvorena nova terminalna zgrada na aerodromu “Konstantin Veliki” u Nišu

Foto: Niške vesti, J. Miladinović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas ceremoniji otvaranja nove terminalne zgrade na aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu.

Dogradnja terminalne zgrade omogućiće kapacitet za 1,5 miliona putnika godišnje i moći ce da opsluži šest vazduhoplova istovremeno, pišu Niške vesti.

Naime, sa 5 ulaza (gejtova) imaće i mogućnost korišćenja avio mosta. U nju je uloženo 11 miliona evra, a dodatnih pet biće i za opremu i sisteme, kao i 17 za infrastrukturu prilazne saobraćajnice i parkinge ispred.

This slideshow requires JavaScript.

Radovi su povereni kineskoj kompaniji Sandong Interesnal.

„Moramo da donesemo mere za rast putničkog saobraćaja, da Er Srbija leti češće iz Nisa, a posebno da razvijamo kargo saobraćaj jer to može da donese mnogo novca i kompanija“, rekao je Vučić i dodao da može se da razmišlja o kargo saobraćaju, s obzirom na rast industrijske proizvodnje.

Ocenio je da kada bi Niš imao logistički centar i kargo, to bi bila ogromna sansa za razvoj grada.

„Srbija pregovora sa low cost kompanijama da lete iz Niša“, dodao je on i naveo je da će specijalizovana međunarodna izložba Expo, zakazana za 2027. godinu u Beogradu, biti značajna i za Niš, jer će, prema njegovim rečima, dosta putnika koristiti ovaj aerodrom prilikom posete.

Niški aerodrom je, kako je Vučić izjavio, prošle godine opslužio 488 hiljada, a 2025. se očekuje više od pola miliona putnika.

Planirano je da stara zgrada terminala bude srušena, a na njenom mestu građenje novog kao nastavka nove zgrade terminala.

Nova grada terminala, povrsine 7.500 kvadrata, ima 10 „check in“ šaltera, free shop na 400 kvadrata, poslovni prostor za avio-kompanije, „rent a car“ agencije, biznis klub, vip deo, a na spratu je komercijalan prostor, restorani, barovi.

Kapacitet novog parkinga je 580 mesta za putnička vozila, uz poseban deo za osobe sa invaliditetom, kao i vip deo parkinga, 103 mesta za kamione, pet punjača za elektricna vozila i zelena površina sa 200 sadnica.

This slideshow requires JavaScript.

Inače, ovaj aerodrom je 2018. godine glasovima većine niških odbornika postao vlasništvo države.

Sa tog aerodroma tokom letnjeg reda letenja leti se ka 13 redovnih destinacija i postoje dve carter linije, a letove obavljaju Er Srbija, Rajaner i Wizz er.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare