21 godina od svirepog ubistva u Vranju

Ubio petogodišnju ćerku, stavio je u kauč pa legao da spava na njemu

Foto: Arhiva juGmedie

Početkom avgusta 2003. godine desila se tragedija koju Vranje nikada neće zaboraviti. Taj događaj u gradu se neretko pominje kada se desi ubistvo ili nestanak deteta, bilo gde u Srbiji.

Kako piše OK Radio, pre 21 godinu u večernjim satima policiji je prijavljen nestanak devojčice Katarine Stamenković (5).

Da je ćitav grad je odmah ustao da traži dete ispričao je Dragan Živković, tada novinar lokalnog OK Radija.

„Bilo je leto i nesnosne vrućine su bile, sećam se. Dobili smo informaciju da je prijavljen nestanak devojčice, bilo je veče. Porodica je živela u naselju Šaprance. Odmah je čitav grad krenuo da je traži, građani, policija, vatrogasci…Tražili su je po gradu, na periferiji, na izlazu iz grada. Nigde je nije bilo“.

To je, kako je objasnio, trajalo dan, dva, dok se nije ispostavilo da je otac ubio devojčicu, stavio je u kutiju kauča i legao da spava na njemu.

„Kako su bile vrućine, to ga je verovatno nateralo da devojčicu iznese iz kuće, u toku noći i ostavi je u vinogradu pored puta blizu kuće. Kada je devojčica pronađena, niko nije mogao ni da pretpostavi takav monstruozni čin i ko stoji iza svega, iako je odmah bilo jasno da je tu ostavljena mrtva“, dodao je Živković.

Istraga je trajala dve godine, otac je privođen, puštan na slobodu, nije bilo dovoljno dokaza, sve dok istražni organi nisu potpuno složili kockice zločina.

Iako je zbog naravi Katarininog oca čaršija odmah bacila sumnju na njega, niko nije mogao ni da pretpostavi takvu brutalnost.

Medicinska sestra Danijela Tasić bila je u ekipi hitne pomoći, a te večeri, dok je trajala potraga za devojčicom, otišla je sa lekarima da ukaže pomoć ocu i majci.

„Primili smo poziv da je ocu i majci pozlilo i otišli. Bilo je vrlo čudno i atipično ponašanje na koje smo naišli, ali smo to pravdali doživljenim šokom, stresom. On jeste sedeo na tom kauču gde je bilo telo deteta, a da mi to nismo znali. Kauč je bio u dnevnoj sobi, pružili smo mu pomoć, dok je on sedeo mirno iznad tela mrtvog deteta, a masa ljudi je nesebično tražila to detence po dolinama, groblju, šumama“, kazala je Tasićeva.

Još veći šok kada se saznala istina

Rešenjem Višeg suda u Vranju Slađanu Stamenkoviću (38), koji je okrivljen za obljubu i ubistvo petogodišnje ćerke Katarine, određena je mera obaveznog lečenja i čuvanja u specijalizovanoj zdravstvenoj ustanovi. Njemu nije izrečena zatvorska kazna zbog toga što su veštaci Specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici kod Niša utvrdili da je okrivljeni neuračunljiv.

Prema podacima Višeg suda u Vranju, utvrđeno je da je u noći između 4. i 5. avgusta 2003. godine Stamenković na svirep način ubio ćerku Katarinu tako što ju je zadavio jastukom.

“Ponovljena DNK analiza potvrdila je da su na donjem vešu ubijene devojčice pronađeni biološki tragovi njenog oca.

Stamenković je posle seksualnog zlostavljanja jastukom zadavio malu Katarinu, čije je telo prekriveno travom i granjem posle višečasovne pretrage pronađeno 5. avgusta 2003. godine, na 300 metara od kuće porodice Stamenković”, piše u izveštaju.

Prema nezvaničnim saznanjima, Stamenković je bio ljubomoran na svoju suprugu Danijelu, koju je često maltretirao, tukao i sumnjao da je Katarina njegova ćerka. U Vranju je bio poznat kao svadljiv i prek čovek.

Izvor: OK Radio

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare