Osam domaćih pekara predstavlja se na tradicionalnoj manifestaciji Dani bureka, koja je sinoć otvorena u Nišu. Uz tradicionalne ukuse sira, mesa, pečuraka, posetioci će do 25. avgusta kod Oficirskog doma moći da probaju i burek sa slaninom, kulenom, čvarcima, pica i slatki burek i druge specijalitete.
Predsednik Unije pekara Niša Bratislav Vukadinović kaže da je ovo udruženje, uz pomoć sponzora, obezbedilo svakom učesniku manifestacije 500 kilograma brašna, piše EuroNews.
Očekuje da Dani bureka, kao i ranijih godina, privuku više hiljada posetilaca.
U Nišu se burek priprema duže od pet vekova. Nezvanično, dnevno ga konzumira više od 20.000 ljudi.
Poslednjih godina pekari se suočavaju sa brojnim problemima, prema rečima Vukadinovića, jer je sve teže naći dobre majstore bureka pošto su mnogi, u potrazi sa boljom zaradom, otišli u zemlje zapadne Evrope.
Takođe, kaže da se mladi ljudi sve manje opredeljuju za pekarski zanat.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Few moments later:
„Bosna objavila rat Nisu“ 🤣