Kakva su iskustva Aleksandre Ćirić, vlasnice Turističke agencije “Optimus travel” iz Pirota posle 11 godina samostalnog rada

Neophodno je stalno učenje, usvajanje novih znanja i veština

Vlasnica Turističke agencije “Optimus travel iz Pirota Aleksandra Ćirić u svetu turizma je tri decenije. Od pre 11 godina ima svoju Agenciju koja osim nje zapošljava još dve radnice. Zadovoljna je kako rade, kao i podrškom Grada razvoju ženskog preduzetništva, posebno poslednje tri godine.

„Agencija je počela sa radom 2013. godine i već 11 godina postojimo i radimo. Pre toga sam 16 godina radila u jednoj drugoj turističkoj agenciji na poslovima turističkog vodiča. Pre 11 godina sam odlučila da svoje znanje i iskustvo prezentujem  u drugačijem obliku. Tada sam procenila da je dobro vreme da počnem da radim samostalno. To je bio početni impuls u osnivanju agencije. Agenciju sam osnovala sa željom da klijentima pružim kompletnu uslugu u sferi putovanja – prodaja turističkih aranžmana i avio karata,konsalting, personalizovani pristup putnicima“, kaže za Jugmedia vlasnica Turisticke agencije Optimus travel Aleksandra Ćirić, dodajući da njih tri uspevaju da odgovore zahtevima klijenata.

U razgovoru za Jugmedia, osvrćemo se i na temu našeg projekta – razvoj i podrška ženskom preduzetništvu. Ćirićeva kaže da Grad Pirot dosta pomaže razvoju ženskog preduzetništva.

„Podrška ženskom preduzetništvu je pre desetak godina bila više deklarativna. To se promenilo u poslednje 3 godine i radi se puno na tome. To se ogleda u konkretnoj finansijskoj pomoći Grada, raznih institucija i grantova ženama preduzetnicama, početnicama u poslu ali i onima koje već rade duži niz godina“, kaže ona.

Dodaje da je ove godine  na konkursu Podrška ženskom preduzetnistvu u Pirotu dobila sredstva od Grada za kupovinu softvera

„To je velika pomoć. Naglašavam da se u poslednje tri godine dosta radi na podršci ženskom preduzetništvu“, kaže Ćirićeva.

This slideshow requires JavaScript.

Ne ulazeći u poslovnu tajnu, pitamo koje destinacije traže njihovi klijenti.

„Zadovoljna sam ovogodišnjom sezonom. Piroćanci najčešće letuju u Grčkoj, Turskoj i Bugarskoj, ali se traže i nove daleke detinacije poput Tajvama ili Kambodže, kao i ture po Evropi. Zadovoljna sam interesovanjem klijenata, što nije bio slučaj 2020. godine kada je zbog epidemije virusa korone sve stalo“, kaže ona.

Naša sagovornica dodaje:

„U dinamičnom okruženju u kojem živimo za  održavanje i napredak poslovanja neophodno je stalno učenje, usvajanje novih znanja i veština. Vrlo je važno  ulagati u sebe, u znanje i usavršavanje kao i u  znanje i obuku saradnika. Uz stručni kadar, neprekidno učenje i implementacije novih softverskih rešenja trudim se da maksimalno izađem u susret željama i potrebama klijenata koje oni itekako prepoznaju. Privatan posao donosi mnoge mogućnosti, puno slobode i izbora ali i veliku odgovornost, rad i  posvećenost.“

Žene su pažljive, oprezne i kreativne

„Problem žena preuzetnica je što one malo veruju sebi i što im nedostaje razumevanje najuže porodice, ne shvatajući da je zadovoljna žena , dobra majka i  supruga. Postoje i dalje neki balkanski maniri da žene budu u nekom sporednom zanimanju, mada mi nije jasno šta je to. Smatram da je svako najbolji u onom zanimanju koje mu lično odgovara. Žene su jako pažljive u poslu, oprezne i kreativne i sjajno znaju da rade posao. Nedostaje im podrška i samouverenost koja se gradi i izgrađuje“ smatra vlasnica Turističke agencije “Optimus travel” iz Pirota Aleksandra Ćirić.

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare