Sajam pčelara “Otvoreni balkan” u Vranju prilika da pčelari pronađu svoje mesto na domaćem i stranom tržištu

Već po ustaljenoj tradiciji prvi na jutros otvorenom 7. po redu Pčelarskom sajmu Jugoistočnog balkana “Otvoreni Balkan” u Sportskoj Vranje stigli su pčelari iz Severne Republike Makedonije. Oni su i ovoga puta došli organizovano, a kada su se spremali da uđu da razgledaju štandove neki su nam u šali rekli da su svi makedonski pčelari došli na sajam i da niko nije hteo da izostane. Drugi su pak naglasili da su ovde došli da se ponovo vide i druže sa sa svojim sunarodnicima pčelarima, ali i kolegma iz Vranja i Bugarske.

Časlav Ristovski ističe da svake godine dolazi na ovaj sajam i da uvek iskoristi priliku da obnovi svoju pčelarsku opremu zato što može da je kupi po mnogo povoljnijoj ceni nego u svojoj zemlji.

“Robu koja se prodaje ovde možemo da kupimo i kod nas, ali je mnogo skuplja jer su u cenu uključene i marža i carina.”, kaže Ristovski.

I Slavka Ristovska nije propustila priliku da na ovom sajmu zanovi svoju opremu, ali i da sitnim poklonima obraduje svoje unučiće. Ova žena pčelari punih četrdeset godina i novac na ovakve sajmove troši samo na kvalitetnu opremu. Po prvi put su organizatori ovog sajma imali priliku da ugoste i jednu grupu pčelara iz Slovenije.

Oni su zajedno sa ostalim posetiocima sajma pažljivo saslušali obraćanje državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Bratislava Ćirkovića.

On je istakao da će za mnoge pčelare ovo biti prilika da pronađu svoje mesto kako na domaćem tako i na evropskom tržištu.

“Sektor pčelarstva je poslednjih godina doživeo snažan razvoj bez obzira na sve probleme koje imamo. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće dobar partner pčelarima i bićemo spremni da čujemo kritike i pohvale i zajednički rešavmo sve probleme.”, naglasio je Ćirković.

Govoreći da se prethodnih godina povećao broj košnica u Pčinskom okrugu, ali i u Srbiji, on je podvukao da su mera koje primenjuje ministarstvo u ovoj oblasti dale dobre rezultate, a da su u ovoj godini subvencije po košnici dostigle cifru od 1.000 dinara.

Srbija je, po njegovim rečima, puna prirodnih potencijala i ima neophodnu klimu za razvoj pčelarstva. Sve to je može svrstati i podići na lestvici evropskih proizvođača meda, a resorno ministarstvo će se truditi da proširi tržište i na zemlje Cefte.

Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a, je obavestio pčelare da je u toku izrada aplikacije pomoću koje će kupci moći da kupuju med direktno od pčelara i da će to biti jedan od načina da se oni međusobno upoznaju.

“Ova apliakcija će biti bukvalno jedna knjiga od pedesetak stranica u kojoj će potrošač moći sve da nauči o medu i da sa spiska nađu pčelare u svojoj opštini od koga će da kupe med.”, istakao je Živadinović i naglasio da je u toku jedna velika marketinška kampanja na društvenim mrežava koja se  zove “Pronađi svog pčelara”, a koja ima za cilj da potrošačima objasni kako mogu da dođu do pravog meda koga nažalost nema dovoljno na tržištu.

On je istakao da je ova bolna tema za pčelare bila tema nedavnog razgovora sa ministrom poljoprivrede gde se otvoreno razgovaralo kako da se ovaj problem reši.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare