Promocija monografije “Istina o b(j)eloj bradi” večeras u leskovačkom Narodnom muzeju

Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ organizuje promociju monografije Zdravka Mićanovića pod nazivom “Istina o b(j)eloj bradi“ koja će večeras biti održana u Narodnom muzeju od 19 sati.

Legenda o b(j)elog bradi” je monografija posvećena stripovima za decu koje je Zdravko Mićanović, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu u penziji, crtao u prethodnih 20 i više godina za list za decu srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj pod nazivom “Bjela pčela.

Radi se stripovima koje je na stihove i aforizme poznatih pesnika za decu, poput Jovana Jovanovića Zmaja, Duška Radovića, Branka Ćopića i drugih, a tokom više od dve decenije Mićanović, koji je na Fakultetu primenjenih umetnosti predavao predmet Plakat, sakupio je preko 400 strana stripa koji, iako rađeni za srpsku decu, nisu nikada objavljeni u Srbiji.

Monografija “Istina o b(j)eloj bradi”, za koju je predgovor pisao predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović sakuplja sve ove stripove na jednom mestu po prvi put.

Promocija u Leskovcu u organizaciji Leskovačke škole stripa “Nikola Mitrović Kokan” i Narodnog muzeja prvo je javno predstavljanje ove monografije publici i stručnoj javnosti, a Leskovac je specijalno odabran od strane Zdravka Mićanovića zbog visokog mišljenja koje ima o njegovom mestu na mapi Srpskog i Balkanskog stripa.

Zdravko Mićanović diplomirao 1977. godine, na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu, na Slikarskom odseku. Magistrirao 1998. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu iz oblasti grafičkog dizajna – plakata.

Od 2004. docent za oblast grafički dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti. Izabran u zvanje vanrednog profesora 2011. godine, a u zvanje redovnog profesora 2016. godine.

Imao je preko 20 samostalnih izložbi iz oblasti grafičkog dizajna-plakata, ilustracije, stripa i crteža kao samostalne likovne discipline (Beograd, Novi Sad, Subotica, Ljubljana, Rijeka, Krk, Brač, Tuzla, Brčko…).

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja u oblasti dizajna, a ostvario je saradnje sa najznačajnijim institucijama kulture kod nas – Narodni muzej Beograd, Narodno pozorište Beograd, Zavod za udžbenike i nastavna sredsta, Srpska književna zadruga, kao i Manifestacija “Susreti pozorišta”, Brčko.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare