Ponesite dobru volju i dođite na čišćenje Vranjske reke 29. septembra

Udruženje građana “Eko straža” će 29. septembra, u 10 časova, širom Srbije organizovati akciju čišćenja pod nazivom “Zavrni rukave #12”. I ove godine ona će biti sprovodena sa ciljem da se očiste određene lokacije u Srbiji, ali i podigne svest kod stanovništva o potrebi očuvanja životne sredine.

“Svedoci smo da svest pojedinih građana Srbije, pogotovo na jugu, nije na zavidnom nivou i da smo okruženi divljim deponijama koje prete da nas zatrpaju”, poručuju iz UG “Eko straža”.

Jedna od lokacija u Vranju koja će se toga dana čistiti je korito Vranjske reke i to od Belog mosta do Gornje pijace. Voda kao izvor života teče desetinama hiljada godina njegovim koritom oblikujući ga, a koje građani grada zatrpavaju smećem.

“Neko pametan se pre deset godina setio da korito uredi, napravi staze sa obe strane i stepenište za silazak do korita. Nažalost na mnogim mestima, kej koji bi trebalo da služi svim grđanima je urasao u gomilu raznovrsnog otpada”, ističu organizatori akcije.

Otuda oni pozivaju svoje sugrađane da se toga dana u što većem broju pridruže akciji čišćenja. Biće prikupljan otpad koji neće da ugrozi nikog od učesnika, a biće upućen i zahtev JKP “Komrad”  da pošalje vozilo koje će da pokupi vreće sa prikupljenim smećem. Nakon čišćenja zahtevaće se od gradskih vlasti da radnici ovog preduzeća očiste i uraslu stazu od šiblja.

“Zašto korito Vranjske reke uz malo truda i volje ne bi postalo šetalište umesto korita za odlaganje otpada. Cilj nam je da ovakvom akcijom pokrenemo svest građana o potrebi očuvanja sredine u kojoj živimo, ali i da je oplemenimo, podvlače organizatori.

Za sve učesnike akcije oni su obezbedili higijenske rukavice, vreće, medicinski alkohol za dezinfekciju ruku i nekoliko štapova sa bodljama za prikupljanje smeća.

Ko je u mogućnosti može da ponese i par rukavica i nekoliko vreća. Ako nešto ostane od toga biće iskorišćeno u drugim akcijama ovog tipa. Ko ima gumene čizme može da dođe u njima jer će nekolicina učesnika akcije hodati koritom reke i sakupljati smeće.

“Ponesite i dobru volju, flašicu vode i pojavite se u 10 časova na Belom mostu (most ljubavi) gde će vas dočekati organizatori akcije Jana Trajković Bogdanov, pejzažni arhitekta i Dragan Antić, profesor geografije”, saopštili su oni.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare