I na evrospki dan kulturne baštine građani Bujanovca bili jedinstveni

Otvaranjem izložbe pod nazivom “Porodično nasleđe Srba, Albanaca i Roma – izvor tradicije Bujanovca” , ova opština se juče pridružila obeležavanju evropskog dana kulturne baštine. Izložba je deo i istoimenog projekta koga je podržalo i finansiralo Ministarstvo kulture Republike Srbije, kojima organizatori duguju ogromnu zahvalnost na prepoznavanju značaja ovog projekta za ovoj opštinu.

Otvarajući izložbu, koordinator projekta i predsednik Udruženja “Adet, Anđela Dukadinović, je naglasila da kulturna baština, kulturno nasleđe i kulturno dobro podrazumevaju dobra koja su nasleđena od prethodnih generacija ili koja nastaju u sadašnjosti, a imaju specifičnu vrednost zaljude i treba da budu sačuvana za buduće generacije.

“Ono što obeležava jedan narod jeste njegova kultura i tradicija, a ista ta kultura je ona koja je spojila mnoge narode kao što je nas u Bujanovcu, kome je potreban spokoj, mir, tolerancija, napredak i ojačanje. Cilj ovog projekta je bio da aktivira sve ljude, sve nacionalnosti, oba pola sa akcentom na mlade ljude uvažavajući osobe sa posebnim potrebama”, naglasila je Dukadinovićeva.

This slideshow requires JavaScript.

Na otvaranju ove izložbe izveden je i bogat kulturno umetnički program na tri jezika, a potom i uručene nagrade pobednicima Konkursa “Budi de porodičnog nasleđa tradicije Bujanovca”. Marija Arsić, Cxqipe Misimi Arifi i Manuela Avduli, osvojile su prva tri mesta. Drugo mesto u kategoriji srpskog porodičnog nasleđa osvojio je Zoran Veličković, a treće Jovana Arsić.

U istoj kategoriji za albansko porodično nasleđe drugoplasirana je bila Erza Ali Chani, dok je treće mesto osvojila Valentina Maliqi. U ovoj kategoriji ali za romsko porodično nasleđe druga nagrada je pripala Turkijani Demirović, a treće Albinu Demiroviću.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare