Odbornici grada Leskovca podržali predlog o statusu roditelja-negovatelja i formiranju Registra dece i odraslih sa smetnjama u razvoju

U Skupštini grada Leskovca danas je jednoglasno usvojen predlog odborničkih grupa „Narodni pokret Srbije“ i POKS-a o formiranju Registra za decu i odrasle sa smetnjama u razvoju i status roditelj – negovatelj.

Ovaj predlog je obrazložila odbornica Narodnog pokreta Srbije Dragoslava Spasić istakavši najbolju podršku i pomoć deci sa smetnjama u razvoju mogu da dobiju od roditelja.

“U najvećem broju slučajeva, majke su posvećene svojoj deci po ceo dan i nisu u mogućnosti da budu radno angažovane. Potrebna je dodatna društvena podrška da bi ta deca imala kvalitetan život“, istakla je Spasić.

Ona je napomenula da Nacionalni registar, koji bi objedinio podatke o obolelima i njihovim dijagnozama, još uvek nije završen.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović pružio je podršku inicijativi, jer, kako je kazao, smatra da je budžet grada dovoljno stabilan da reše ova pitanja koja su drugi mogli da reše, ali nisu.

Dodao je da bi potencijalni broj korisnika koji bi mogli ostvariti status roditelja-negovatelja bio između 50 i 60, naglasivši da nemaju precizan broj zato što ne postoji registar i da neka druga zvanična evidencija o ovim licima.

„Za ostvarenje ovog prava potrebno je da se utvrdi zdravstveni status deteta i formira stručna komisija. Kao lekar, verujem da članovi komisije treba da budu lekari, pedijatri i stručnjaci iz socijalne zaštite“, kazao je gradonačelnik.

Odbornici su jednoglasno podržali ovu inicijativu, a Cvetanović je obećao da će nadležni organi brzo preuzeti potrebne aktivnosti kako bi se realizovao predlog i pripremio pravni okvir za usvajanje na narednim sednicama Skupštine.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mile
24.09.2024. 18:42

Lepo je, i treba, trebslo je odavno , a zna li se nesto kako će taj predlog biti realizovan ? Kako će se napraviti.Da li su predlagači objasnili kako će to izgledati u praksi ili su samo čuli da ima to isto u Sremskoj Mitrovici ,gde jos nije zaživelo , pa ajd i ovde .