Može li se spasiti pokvašen mobilni telefon?

Slučajno ispuštanje telefona u vodu ili izlaganje vlažnim površinama jedan je od najčešćih pehova, koji je gotovo svaki korisnik iskusio. Kada, bazen, prosuto piće, pokvašen sto.. Vlasnici pametnih telefona se često suočavaju sa neočekivanom štetom od vlage. Međutim, veliko pitanje ostaje: može li se mokar mobilni telefon spasiti?

Kratak odgovor je, u mnogim slučajevima, DA! Konačan ishod zavisi od različitih faktora, uključujući to koliko brzo reagujete, stepen oštećenja, tip telefona koji posedujete, ali i stručnosti servisera kojima proverite popravku.

U ovom tekstu objasnićemo šta se dešava kada se telefon pokvasi i šta treba da uradite pre nego što ga odnesete u servis kako biste reagovali na vreme i sprečili oštećenja unutrašnjih delova uređaja.

Šta se dešava kada se telefon pokvasi?

Kada telefon dođe u kontakt sa vodom, razne unutrašnje komponente odmah su u opasnosti. Objasnićemo neke od potencijalnih kvarova koji se mogu dogoditi:

1. Kratak spoj

Većina današnjih pametnih telefona sadrži složena strujna kola koja zavise od električne energije. Voda je provodnik elektriciteta, pa kada uđe u unutrašnjost telefona, može izazvati kratak spoj. To može dovesti do trajnog oštećenja hardvera, zbog čega telefon postaje neupotrebljiv.

2. Korozija

Čak i nakon što voda ispari, minerali i nečistoće koje ostaju mogu uzrokovati koroziju unutrašnjih komponenti telefona. Korozija može oštetiti strujna kola i izazvati kvar delova, čak i nedeljama ili mesecima nakon što se telefon osuši.

3. Oštećenje ekrana

Izloženost vodi može prouzrokovati različite probleme sa ekranom vašeg telefona, poput nereagovanja na dodir, treperenja ili trajnog oštećenja LCD-a.

4. Problemi sa baterijom

Baterija telefona je izuzetno osetljiva na vlagu. Ako voda prodre u baterijski deo, može izazvati smanjenje kapaciteta punjenja, pregrevanje ili čak potpuno otkazivanje baterije. U ekstremnim slučajevima, baterija može da nabubri i eksplodira, što predstavlja sigurnosni rizik.

5. Oštećenje zvučnika i mikrofona

Voda lako može da prodre u zvučnike i mikrofon, utičući na kvalitet zvuka. Vremenom, vlaga može degradirati ove komponente, što dovodi do prigušenog zvuka, njegovog izobličenja ili toga da mikrofon više ne hvata jasno vaš glas.

6. Neispravni tasteri

Voda može uzrokovati da tipke na vašem telefonu, poput tastera za uključivanje (home button) ili za jačinu zvuka, postanu lepljivi ili prestanu da reaguju. Ovo se dešava kada voda dospe ispod tastera i sprečava ih da pravilno funkcionišu.

Hitne mere: Šta možete pokušati sami kada vam se telefon pokvasi

Brza reakcija je ključna kada se telefon pokvasi. Postoji nekoliko koraka koje bi trebalo odmah preduzeti kako biste smanjili oštećenje.

1. Izvadite telefon iz vode što pre

Ako je telefon potopljen, izvadite ga odmah iz vode. Što duže vaš uređaj ostane pod vodom, veća je šansa da će pretrpeti ozbiljna oštećenja. Vreme je ovde ključni faktor.

2. Isključite telefon

Ako je telefon još uvek uključen nakon kontakta s vodom, odmah ga isključite. Korišćenje mobilnog telefona dok je mokar je veoma rizično i može izazvati teška oštećenja pojedinih komponenti zbog kratkog spoja.

3. Izvadite SIM i memorijsku karticu

Kada je telefon izvađen iz vode i isključen, izvadite SIM karticu i memorijsku karticu, ako ih imate. One kartice čuvaju važne podatke, pa ih možda možete sačuvati čak i ako je telefon oštećen.

4. Osušite spoljašnjost

Koristite meku krpu, peškir ili bilo koji upijajući materijal da nežno osušite telefon i uklonite što više površinske vlage.

Fokusirajte se na sušenje oko otvora, kao što su priključak za punjač, ulaz za slušalice i zvučnici.

5. Izbegavajte tresenje ili duvanje u telefon

Tresenje telefona ili korišćenje metoda poput duvanja (ustima ili fenom) čini se kao dobra ideja, ali na taj način možete da pogurate vodu dublje unutar uređaja, pogoršavajući štetu.

6. Nemojte puniti ili koristiti telefon

Sigurno će vas posle ovakvog peha zanimati da li telefon radi, pa ćete želeti da to i proverite. Međutim, morate da odolite ovom iskušenju. Isključite ga odmah, a kao se sam ugasio nikako nemojte da ga stavljate na punjač. Punjenje mokrog telefona može izazvati nepovratnu štetu na njegovim unutrašnjim komponentama i bateriji. Ostavite ga dok ne budete sigurni da je potpuno suv i bezbedan za upotrebu.

Sušenje mokrog telefona: Šta radi, a šta ne

Nakon što ste preduzeli hitne korake da sprečite dalju štetu, sledeći korak je sušenje telefona. Međutim, nisu svi načini sušenja efikasni, a neki mogu čak i oštetiti uređaj.

1. Metoda sa pirinčem: Mit ili istina?

Jedan od uobičajenih kućnih saveta za sušenje mokrog telefona je stavljanje u činiju pirinča. Iako ova metoda može donekle pomoći, ona svakako ne predstavlja pouzdano rešenje. Pirinač u određenoj meri upija vlagu, ali neće dopreti do svih uglova i pukotina u telefonu, gde se voda najverovatnije zadržava. Osim toga, sitne čestice pirinča ili prašina mogu se zaglaviti u portovima telefona, uzrokujući dodatne probleme.

2. Koristite kesice sa silicijum-gelom

Silicijum-gel, kesice koje apsorbuju vlagu i dolaze uz razne proizvode, efikasnije su rešenje od pirinča. Stavljanje telefona u zatvorenu kesu sa nekoliko ovih kesica može pomoći da se izvuče vlaga. Međutim, imajte na umu da ova metoda možda neće biti dovoljno brza da spreči trajno oštećenje ako je voda već prodrla duboko u unutrašnje komponente.

3. Izbegavajte korišćenje toplote

Korišćenje fena ili bilo kojeg drugog izvora toplote za sušenje pokvašenog telefona može učiniti više štete nego koristi. Prekomerna toplota može oštetiti osetljive komponente telefona, naročito bateriju i ekran.

Zašto je važno odneti telefon u servis?

Čak i ako vaš telefon deluje kao da funkcioniše nakon sušenja, unutrašnje oštećenje možda već postoji. Oštećenje od vode može biti podmuklo i izazvati probleme kasnije, od degradacije performansi baterije do konačnog kvara neke komponente. Zato je veoma važno odneti telefon u servis kome je poporavka mobilnih telefona za sve vrste kvarova specijalnost. A evo i šta serviseri mogu uraditi.

1. Stručna dijagnostika

Serviseri su obučeni da precizno procene štetu od vode. Imaju alate i stručnost da temeljno pregledaju telefon i lociraju skrivena oštećenja koja možda nisu odmah očigledna.

2. Pravilne tehnike čišćenja

Profesionalni serviseri mogu bezbedno otvoriti vaš telefon i očistiti njegove unutrašnje komponente koristeći specijalizovane alate i rastvore koji uklanjaju vlagu i sprečavaju dalju štetu od korozije. Uradi sam metode čišćenja često nisu dovoljne, a samostalno otvaranje telefona može poništiti garanciju i pogoršati štetu.

3. Pristup originalnim delovima

Servisi imaju dobavljače originalnih delova, ako neki od delova treba da se zameni zbog oštećenja vodom. Korišćenje kopija ili nekvalitetnih delova može ugroziti dugotrajnost i performanse vašeg telefona.

4. Usluge spašavanja podataka

U mobilnim telefonima čuvamo mnoge lične podatke. Ako je vaš telefon teško oštećen i ne postoji mogućnost njegove popravke, servisi mogu ponuditi usluge spašavanja tih podataka. To osigurava da vaši važni fajlovi, fotografije i drugi lični podaci ne budu izgubljeni, čak i ako se telefon ne može spasiti.

Prevencija je bolja od leka: Kako zaštititi telefon od oštećenja vodom?

Iako je važno da znate šta da učinite kada se telefon pokvasi, još je bolje sprečiti oštećenje vodom. Evo i kako:

Prvo, koristite vodootpornu futrolu. Uložite u kvalitetnu vodootpornu futrolu koja potpuno zatvara telefon, naročito ako ćete biti u blizini vode, na primer na mestima kao što su plaža ili bazen.

Izbegavajte korišćenje telefona blizu vode. Ovo može zvučati očigledno, ali mnogi slučajevi sa oštećenjem vodom dešavaju se kada radimo više stvari odjednom. Obratite pažnju na okolinu kada koristite telefon u blizini vode.

Mnogi moderni pametni telefoni, iako nisu potpuno vodootporni, mogu izdržati prskanje ili kratkotrajno potapanje. Proverite IP (Ingress Protection) rejting vašeg telefona za otpornost na vodu i prašinu.

Mokar mobilni telefon često može da se spasi, ali je potrebno brzo i pažljivo delovanje kako bi se sprečila trajna oštećenja. Ključ je brzo reagovati, izbegavati uobičajene greške i uvek ga odneti u servis za popravku.

Oštećenje vodom može biti razarajuće, ali sa pravim koracima, vaš telefon možda ipak ima šansu za oporavak.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare