Publiku u Vlasotincu posebno dirnuo kraj filma kada umire Fejat Sejdić, a na binu izlazi njegov unuk i naslednik trube

Nakon Beograda, Leskovca i Bojnika i u Kulturnom centru Vlasotince održana je promocija filma „Nasleđe kralja trube“, prvog dokumentarca o Fejatu Sejdiću. Na projekciji je prisustvovao deo filmske ekipe, ali i Nebojša Sejdić, unuk Fejata Sejdića, velikog majstora trube.

Režiju i scenario potpisuje Vladimir Kajlovic, a iza filma su stale i producentska kuća Oktobar film, Filmski centar Srbije i Opština Bojnik.

U filmu govore Petar Božović, Vlatko Stefanovski, Rade Šerbedžija, Vojislav Pantić, Dejan Petrović, Snežana Savić i mnoge druge poznate ličnosti iz različitih sfera.

Film je koncepcijski negde između, tzv. direktnog filma i poetskog oslikavanja karaktera utemeljenog u realizmu.

Poslednji dani života Fejata Sejdića su ujedno i početak njegove filmske priče. On je rođen u Bojniku i odrastao bedi, a život je proveo kao gospodin u svakom smislu te reči. Njegov primer je autentičan i upečatljiv za ono što znači biti čovek bez obzira naokolnosti.

Od početka u priču je uveden i Fejatov unuk Nebojša, koji na kraju nastavlja muzičku misiju svog slavnog dede.

Vlasotinačka publika je emotivno reagovala na film, a pored smeha bila je i poneka suza. Emotivni naboj je bio najjači u završetku kada umire glavni junak, ali njegov unuk nastavlja da neguje dedino nasleđe i amanet.

Nakon projekcije kraći koncert održao je orkestar Nebojše Sejdića, a na binu je izašao deo filmske ekipe: Nebojša Ilić, koscenarista i asistent reditelja, producent Miloš Krstić, Dalibor Ilić, fotograf na setu, kao i saradnici Fejata Sejdića, Milorad Cvetković i Jugoslav Tomić iz Leskovca.

Novinar Milorad Cvetković prvi se obratio Vlasotinačanima.

„Kod nas se obično filmovi brzo snimaju, ali ovaj film je sniman skoro sedam godina, što je pomoglo njegovom kvalitetu. Fejat Sejdić je čovek, koji je ostavio poruku da i u najvećoj popularnosti treba ostati skroman. Ovaj film je i amanet da čovek ima duhovnu vertikalu i kada postane vitez trube“, poručio je Cvetković.

Na kraju se obratio producent Miloš Krstić koji je zahvalio svima prisutnima na projekciji.

„Lakše je govoriti o Fejatu Sejdiću samo kao muzičaru, a teže je pričati o njemu kao čoveku. Kao muzičar bio je gospodin, a kao čovek plemenit i porodica mu je bila na prvom mestu. Takvi se ljudi rađaju jednom u hiljadu godina. Mogu da najavim da posle filma sledi i serija“, zaključio je Krstić.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare