Da li će i Srbija zameniti dinar evrom kao zvaničnom valutom?

Preduzete su sve neophodne mere kako bismo u što kraćem roku ostvarili brži i efikasniji platni promet sa Evropskom unijom i regionom”, poručuju iz Narodne banke Srbije za EWB, odgovarajući na pitanje šta se čini da naša država što pre pristupi Jedinstvenom području plaćanja u evrima (SEPA). U pitanju je inicijativa Evropske unije uspostavljena u cilju što jednostavnijih, bržih i jeftinijih bankovnih transfera novca.

Ova tema ponovo je došla u fokus javnosti kada je Gert Jan Kopman, generalni direktor Direktorata Evropske komisije za susedstvo i proširenje u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta ove nedelje izrazio očekivanje da će Crna Gora, kao prva država sa Zapadnog Balkana, postati članica SEPA područja 1. januara 2025.

Kako tvrdi Kopman, Albanija i Severna Makedonija mogle bi da se ubrzo pridruže Crnoj Gori, “dok su Srbija i Kosovo takođe veoma zainteresovani za članstvo, a, nadajmo se, neće proći ni mnogo vremena pre nego što Bosna i Hercegovina postane deo SEPA”.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno, nakon susreta sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen,  da “bez obzira na našu krivicu i tehnička kašnjenja u pojedinim aspektima, poput SEPA-e”, ostaje pri uverenju da smo “uspeli da uskočimo u taj voz” i da će Srbija od 1. januara biti deo Jedinstvenog područja plaćanja u evrima. Potvrde ovog roka nema, ali Narodna banka Srbije kaže za naš portal da se uskoro očekuje zvančna povratna informacija iz Evropske komisije na Nacrt aplikacije za priključenje Republike Srbije SEPA.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

4 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mile
07.10.2024. 16:56

Ne palite narod. To se odnosi na pravna lica i promet izmedju njih. Gde ce se ove radikalcine odluce samo za evro pa njima je ova situacija, gde drze kurs evra u dinarima depresiranim dosao kao kec na 11. Inace, kurs evra realan je oko 280 dinara za evro. Pa vidite kakve bi penzije i plate bile u evrima tada.

SDK
07.10.2024. 18:08

Ni po koju cenu. Sve će poskupeti

Wally
07.10.2024. 18:55

Nadam se samo da će konverzija dinara biti 1:1 sa evrom😀

Gedza gegula
07.10.2024. 18:58

Koice nam evro srbija u briks a ne sa nacistickom unijom daleko im lepa kuca