Baklja Trke mira uručena gradonačelniku Leskovca, deca se pridružila svetskim trkačima

Trka mira danas je prošla i kroz grad na Veternici i izazvala veliko oduševljenje Leskovčana, koji su trkače spremno dočekali, a veliki broj mališana prilikom dočeka pridružio se trci. Kroz Srbiju prvi put Trka mira prošla je davne 1989. godine, a ove godine Evropski tip Trke mira ušao je u našu zemlju 8. okobra iz pravca Severne Makedonije, i danas stigla u Leskovac.

Direktor Trke mira za Evropu, Devašiša Torpi iz Londona stigavši sa celokupnom ekipom na Gradski trg uručio je baklju gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću.

U ime gradonačelnika Cvetanovića obratila se njegova zamenica Lidija Dimitrijević i istakla značaj trke za mir kao najveću globalnu sportsku manifestaciju koja se u našoj zemlji održava od 8. do 15. oktobra.

„Grad Leskovac ove godine pridružio se organizovanju aktivnosti povodom globalne sportske manifestacije Trka mira koja je posvećena miru, skladu i prijateljstvu među ljudima. Ova sportsko mirovna manifestacija ima štafetni karakter. Trkači prenose baklju mira širom planete kao simbol ljudske težnje za lepšim i srećnim svetom u kome će vladati mir, ljubav, sklad i jedinstvo“, istakla je Dimitrijevićeva.

Od svog osnivanja 1987. godine trka je prošla kroz više od 150 zemalja.

Devanši se zahvalio na divnoj dobrodošlici i kazao da su obišli više od 20 zemlja noseći ovu baklju i deleći je sa ljudima.

„Postoje mnogo ljudi na ovom svetu, ali svi smo mi jedna ista porodica. Potrebno je da delimo tu misiju i želju za mir sa svom braćom i sestrama širom planete. Mir potiče u srcu svakog od nas, kada smo prijatni jedni prema drugima i kada pokazujemo ljubav mi tako stvaramo mir“, završio je i dodao da su zahvalni što su deca na trgu i sa njima dele poruku mira.

Direktor Trke mira za Srbiju Predrag Knežević zahvalio se na podršci i napomenuo da su pripreme trajale skoro mesec dana da bi danas sve ovo izgledalo ovako.

This slideshow requires JavaScript.

„Moram da priznam da nisam očekivao da će ovo da izgleda, tako dobro. Hvala trkačima koji su trčali sa nama na ulasku u Leskovac i svima onima koji će nastaviti sa nama da trče. Nadam se da ćemo svuda ovako prenositi ime naše zemlje, jer naša zemlja je jedna od zemalja na svetu koja zaista teži ka miru“, istakao je Knežević.

Knežević je otkrio da su ponosni na činjenicu da je 2005. godine Patrijarh Pavle blagoslovio Trku mira.

Inače, u martu mesecu baklju, koja se prenosi iz zemlje u zemlju i koja je danas stigla u Leskovac, zapalio je Papa u Rimu.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare