DAN OPŠTINE – VLASOTINCE OBELEŽILO ISTOG DANA OSLOBOĐENJE OD FAŠIZMA I U PRVOM I U DRUGOM RATU

Petrović: Sloboda je, verovatno, najskuplja reč u istoriji brojčano malih naroda

Prigodnim muzičkim programom, svečanim govorima, dokumentarnim filmom i oktobarskim priznanjima, danas je opština Vlasotince obeležila svoj Dan, dan kada su varoš i okolina oslobođeni od fašističkog jarma u Prvom svetskom ratu i kada su proterani okupatori u Drugom svetskom ratu.

To je, inače, jedina lokalna samouprava koja u jednom danu obeležava dva važna istorijska događaja – rađanje slobode.

„Sloboda je, verovatno, najskuplja reč u istoriji brojčano malih naroda poput našeg, jer je uvek skupo plaćena, žrtve su velike i teške. Zato ih se danas sećamo i pominjemo na ovoj svečanosti“, rekao je predsednik opštine Bratislav Petrović.

On je u nastavku obraćanja na svečanoj sednici Skupštine opštine Vlasotince, pred mnogobrojnim gostima, govorio o delu onoga što je lokalna vlast učinila između dva oktobra.

Predsednik skupštine otvorio je svečanu sednicu

„Nastavili smo putem kojim se iplo i prethodnih desetak godina. To znači da smo i dalje posvećeni uređenju naše opštine jer, koliko god da radite, uvek ima još poslova koje treba završiti“, naglasio je.

Kazao je da ih i dalje muče „faktičke eksproprijacije“, odnosno tužbe za zauzeta zemljišta za atarske puteve pre pola veka, rekavši da je donesena Skupštinska odluka, s nadom da će problem biti rešen na određen način, ali je konstatovao da je šteta velika po sam budžet opštine i građane Vlasotinca.

Trenutak emocije: Gabrijela je iz leskovačkog kraja. Nji je danas iznendaio otac kada joj je na binu doneo cveće.

Ono što je lokalna samouprava uradila za godinu dana jedva je stalo u dokumentarni film od 12 minuta. Putna i obrazovna infrastruktura, ulaganje u školstvo, kulturu i svaki segment društva.

„Kada pričamo o ulaganjima, uvek volim da kažem da sam ponosan što konstantno poboljšavamo uslove u školama i vrtićima, a kruna tog rada je rekonstrukcija i dogradnja Trening centra u Tehničkoj školi, gde su radovi pri kraju. Završetkom tih radova biće krunisan sistemski trud države da školuje kadrove u skladu s potrebama privrede.“

Ostatak pogledajte na videu dole.

Govor je održala i Gabrijela Grujić, doktor pedagoških nauka i direktor Kancelarije za dualno obrazovanje. O tome što je ona rekla, takođe pogledajte na videu.

Inače, pored Grujićeve, Oktobarsko priznanje u obliku „Diplome 10. oktobra“ dodeljeno je i Vojnoj bolnici u Nišu.

Oktobarsko priznanje u obliku Pohvale dodeljeno je:
Aleksandru Spasiću, slikaru iz Vlasotinca,
Đorđu Stojiljkoviću, snimatelju i umetniku vizuelnih efekata iz Vlasotinca,
Hadži Petru Jovanoviću, predsedniku Crkvenog odbora parohijskog namesništva vlasotinačkog,
Blagoju Kociću, predsedniku Udruženja „Koce zauvek“ i
Uni Gligorijević, učenici VI razreda OŠ „Siniša Janjić“ iz Vlasotinca.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mile
10.10.2024. 18:44

Neki narodi ne zasluzuju slobodu. Posebno oni koji su nesposobni da izgrade drzavu i demokratske institucije, da slede civilizacijski najnaprednije drzave sveta, ulazu u obrazovanje i zdravstvo vec biraju najgore lukrativne idiote koji unistavaju i drzavu i drustvo i tako vec 200 godina.

Zoran
10.10.2024. 19:39

Sloboda je, sigurno najzloupotrebljavana reč malih naroda, a pogotovo Srba….za zamajavanje neukih od strane onih malo pametnijh ali pokvarenijih domaćih dušebrižnika. U prevodu „što da budete tudji robovi kad možete biti naši“.