Vučić pre utakmice pokušao da se našali na “leskovačkom”, pa naljutio južnjake

Printscreen IG @buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je juče Leskovac, povodom fudbalske utakmice Srbija-Švajcarska koja se održavala u ovom gradu, a pre samog meča obišao je lokalnu brvnaru iz koje je na Instagramu objavio fotografiju sa visokim zvaničnicima uz opis kojim je probao da se približi južnjačkom glasačkom telu.

Opis fotografije je na kraju začinio rečenicom podrške koja je trebalo da odgovara južnjačkom dijalektu. Tu je malo pogrešio, piše City Magazin.

“Milica, Mile, Ivica i ja na visinskim pripremama pred utakmicu sa Švajcarskom u Leskovcu. Mi će savladamo ovu spržu i sve ostalo, još samo da gi naši momci unode Švajcarci. Napred Srbijo! P. S. Tekst zajedno sastavljali ovi s juga i mi prekodrinski Srbi” napisao je predsednik na svom nalogu.

Dok su visoki zvaničnici se gostili, ljudi na mrežama su primetili da je Vučiću neko loše došapnuo kako južnjaci pričaju. Pa tako, ne kaže se unode, nego onode, od glagola onoditi.

Kako kažu stručnjaci – Onoditi je glagol nastao iz zamenice “ono” i koristi se u cilju zamene bilo kojeg glagola, kada se u trenutku ne možete setiti pravog glagola. Pravo značenje se zaključuje iz sklopa rečenice. U najraznovrsnijoj i najširoj upotrebi je u južnim i jugoistočnim krajevima Srbije sa malom varijacijama.

Ovom greškom je nastao niz komentara:

“Ovi ne znaju da reč “unode” ne znači ništa. I na leskovačkom. Bolje da ćute i žderu”; “Ne vidim spržu na stolu”; “Veze si nema sas leskovački”; “Ni paštete, ni parizera, ni majoneza na vidiku” neki su od komentara.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

3 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Privreda
13.10.2024. 12:08

Pressednik nikoga nije naljutio, čak je to bilo simpatično kao i ono za meksikance koji nisu probali našu ljutu papriku. Mediji obuzdajte se malo širenja mržnje, širite pozitivu ujedinite narod. Hvala što se razvijamo i što češće da dolazi predsednik i da što više imamo ovakve spektakle, ovo sinoć je bio spektakal, kao i RTS kros, kao i konjičke trke, dečija nedelja, biznis forum,…

PS Nisam političar niti pripadnik neke partije.

grof od leskovca
13.10.2024. 12:24

Ajde što nije „unode“, nego – onode, nije za zameriti jer „prekodrinski Srbi“ ne moraju znati tačno, nego što bajni „jezikoslovci“ objašnjavaju poreklo u značenje reči, to je mnogo smešnije od Vučićevog pokušaja šale. Pa znate šta, mi u Leskovcu znamo pravo značenje – glagola onoditi. I jeste, srpski fudbaleri su sinoć debelo ONODILI švajcarske. Bravo, da onodite i one sledeće, ali pazite se, mogu i vas da onode, a onda će nas sve boleti zadnjica od sekiracija.

Southanac
13.10.2024. 12:27

Dobro je, „onodimo gi“