Kroz projekat NEXUS- Vranje mladi pokazali spremnost da preuzmu razne obaveze koje su ponekad bili pravi izazovi

Lokalni doprinos reformiskim procesima za pristupanje Srbije EU” naziv je projekta čiju realizaciju NEXUS – Vranje privodi kraju ovog meseca. On se sprovodi sa ciljem da se da dopinos osnaživanju procesa pristupanja Srbije EU unapređenjem praksi potrebnih za reformske aktivnosti kroz promociju participativne demokratije i institucionalni razvoj organizacije.

Takođe se očekuje da će projekat dati doprinos promociji demokratske uprave, vladavine zakona, socijalne inkluzije i ekonomskog razvoja, uključujući unapređenje svih ljudskih prava kroz osnaživanje građana za aktivno učešće u javnom životu na lokalnom nivou.

Violeta Aleksić, profesor srpskog jezika i sertifikovani omladinski lider koja od prošle godine radi sa Neformalnom grupom “Nevidljivi” u Leskovcu, ističe da su za poslednjih godinu dana mladi pokazali ne samo spremnost da ulože svoje vreme za neki opšti cilj, već i spremnost da preuzmu razne obaveze koje su ponekad bili pravi izazovi. Samostalno su uradili tri projekta, a učestvovali u mnogim javnim akcijama, kampanjama i radionicama u okviru raznih omladinskih programa. Jedna od aktivnosti je i projekat “Medijska pismenost”, koji je podržan od BOŠ EURC, sa posredničkom organizacijom NEXUS – Vranje.

U okviru ovog projekta zagovarali su podizanje svesti kod mladih o plasiranju informacija o manipulaciji, dezinformacijama, ali i o tome da je informisanost mladih njihova najvažnija veština.

This slideshow requires JavaScript.

“Ono što je održalo mlade u ovim aktivnostima je činjenica da su dobili mogućnost i mesto da progovore svojim jezikom o svojim problemima. Bilo je perioda kada su školske aktivnosti vezane za maturski ispit, za prijemne ispite bile toliko velike da smo jedva uklapali slobodno vreme, ali zanimljivo je da gotovo niko nije odustao”, priča Aleksićeva.

Naglašava da je među mladima sprovedena anketa sa ciljem da kažu šta misle o volenterskim akcijama, o aktivizmu kroz formalne i neformalne institucije koje se bave mladima i odgovori su bili uglavnom da nisu posebno zainteresovani. Međutim, kroz zagovračke aktivnosti, sprovedene radionice ili javne akcije, izvedene predstave, veliki broj mladih se priključivao bez posebnog poziva.

“Na društvenim mrežama se stalno javljaju mladi koji žele da rade sa nama. Ovaj fenomen ukazuje upravo na to što smo ovim projektom hteli da postignemo, a to je da osvestimo kod njih da je nedovoljna infomisanost ključni problem za uključivanje mladih u procesima odlučivanja”, podvlači Aleksićeva.

Dodaje da su brojni problemi sa kojima se mladi na jugu Srbije susreću, a najveći je taj što se osećaju marginalizovno i što su za ovo društvo zaista “nevidljivi”. Po njenim rečima postoje brojne OCD koje se bave problemima mladih, neformalnim obrazovanjem, organizovanjem raznih obuka ili kampova u zemlji i inostranstvu, ali su ovakve informacije mladima u Leskovcu uglavnom nedostupne. Oni smatraju da je učešće u ovim aktivnostima ”Privilegija određenih”, a ne i da su ove mogućnosti jednako otvorene za sve.

“Cilj naše neformalne grupe je da menjamo takvu sliku. Naš novi projekat podržan od EURC zove se “Youth infocentar” i predstavljaće mesto gde će mladi iz Leskovca i okoline moći da se informišu o ovakvim programima za mlade, gde će osim informacija moći da budu i osnaženi da sami pokrenu svoje inicijative”, ističe naša sagovornica i naglašava da je mladima važan osećaj pripadnosti, za socijalni razvoj, za podizanje samopouzdanja, međutim nakon završenog formalnog obrazovanja nijedna institucija ne nudi takav vid podrške. Zato je informisanje o radu civilnog sektora i mogućnostima koje OCD pružaju ključno u podizanju svesti o aktivizmu u svim važnim sferama života.

Neformalan grupa “Planinari” iz Bosilegrada koju predvodi Nevenka Kostadinova, je sa NEXUS- Vranje realizovala projekat obeležavanja pešačke staze do vrha Milevske planine jedne od najlepših u Srbiji. Pored obeležavnja staze koja će omogućiti nesmetano kretanje ljubiteljima planine koji dolaze sa strane u ovaj kraj, cilj je bio da se među meštanima, a posebno među decom promoviše pešačenje, kao zdrav način života, kretanje bez automobila, zabava bez telefona, mimo društvenih mreža kroz druženje u prirodi.

“Prvo smo očistili stazu u dužini od 20 km a potom obeležili drvenim putokazima. Početkom septembra smo je otvorili, a na Dan pešačenja sa učenicima škole “Georgi Dimitrov” smo je prepešačili celu. Deci smo priredili obrok u prirodi i podelili majce. Iznenadilo nas je koliki je broj dece pokazalo interesovanje za ovakvu vrstu sportskih aktivnosti pa smo otuda dogovorili sa rukovodstom škole da nastavimo sa sličnim aktivnostima”, ističe na kraju Kostadinova.

Inače ovaj projekat se realizuje u okviru Projekta “EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji” koji Beogradska otvorena škola sprovodi u partnerstvu s organiazcijama civilnog društva: Novosadska novinarska škola, ENECA, Užički centar za prava deteta, Nova planska praksa, Sigurne staze, Mladi poljoprirednici Srbije i međunarodnim partnerom, fondacijom Fridrih Ebert (Friedrich Ebert Stiftung). Projekatje podržan od strane Evropske unije i biće realizovan u periodu od 2023. do 2026. godine.

Ovaj materijal objavljen je uz finansijsku podršku Evropske unije. Za nejgovu sadržinu odgovoran je isključivo UG NEXUS – Vranje i on ne odražava nužno stavove Evropske unije.

Foto: Privatna  arhiva

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare