Pomozimo Stevanovićima da dobiju dom bez stepenica

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokrenula je akciju prikupljanja sredstava za kupovinu ili izgradnju kuće za samohranog oca Gorana Stevanovića i njegovo troje dece Andreju (16,5), Viktora (13) i Vasiliju (9). Stevanovići žive u Nišu u garsonjeri od 30 kvadrata na petom spratu u zgradi bez lifta, a Andreja je imala do sada čak 27 operacija zbog toga što je rođena bez potkoleničnih kostiju, dok je Viktor operisan tri puta zbog iščašenja kolena.

Stevanovići su se prošlog meseca vratili iz ruskog grada Kazanja gde su proveli bezmalo četiri meseca zbog Andrejinih i Viktorovih operacija i sačekali su ih i stari, ali i novi problemi.

“Naš najveći problem je što živimo u zgradi bez lifta. Oba deteta imaju sada aparate na nogama napravljene od igala, obruča, prstena i šrafova. Ne mogu da se penju i silaze stepenicama, a ja ne mogu da ih nosim jer sam povredio koleno i kičmu noseći ih nakon operacija. Viktor treba da nosi aparat još mesec dana, a Andreja još mesec i po, dva. Posle toga će morati da nose gips još po dve, tri nedelje, a nakon toga će morati duži period na rehabilitaciju. Čitav period oporavka posle operacije traje od šest meseci do godine dana”, kazao je Goran koji se poslednjih pet godina sam brine o deci jer ga je supruga napustila.

Prema njegovim rečima, posle tri operacije koje je imao u Rusiji ovog leta Viktor više ne bi trebalo da ima problem sa kolenom koje ga je bolelo unazad šest, sedam godina, ali Andreji tek predstoje operacije.

“Ove godine imali para samo za produženje potkolenice na jednoj nozi, a sledeće godine bi uz pomoć humanih ljudi trebalo da prikupimo novac za produženje i druge potkolenice za sedam centimetara. Na žalost, mi smo još praktično na početku i njoj predstoji još mnogo operacija. Potkolenice moraju da se još produžavaju, ali su kolena i skočni zglobovi zapravo najveći problem jer ih ona nema. Pored tih operacija potrebna joj je i operacija oba stopala. Operacije su veoma teške i bolne, ali ih Andreja nekako izdrži. Lekar koji je ovog leta operisao rekao nam je da je zadivljen time šta je sve do sada izdržala, a i ja sa njom“, izjavio je Goran.

On je kazao da su se ovog leta i mnogo namučili oko odlaska u ruski grad Kazanj na operacije jer su zbog ratnih sukoba u Ukrajini mnogi letovi otkazani, tako da su, nakon što su sleteli na rusko tlo morali da plate taksi da ih preveze do 1.300 kilometara udaljene bolnice.

“Kada smo ranije odlazili na operacije taksijem smo prelazili po 200 kilometra u jednom pravcu i sa letovima put nas je mnogo manje koštao. Ovog leta je put za nas četvoro do Kazanja i nazad u Srbiju koštao 7.000 evra. Sa troškovima operacija i boravka tamo ukupno smo morali da platimo oko 30.000 evra. Na taj iznos treba dodati i veoma skupe analize koje smo morali da radimo privatno u Srbiji, da bi nam u Rusiji odobrili operacije”, rekao Goran.

Dodao je da mu je u ovom trenutku najbitnije da su operacije dobro protekle i da se Andreja i Viktor dobro oporavljaju i da je najmlađa Vasilija zdrava i ide redovno u školu.

“Naš život je zaista stalna borba, stalne kontrole, previjanja, snimanja…Zatekao nas je po povratku iz Rusije pokvareni frižider, opomena izvršitelja zbog neplaćenih računa za komunalne usluge za vreme dok nismo bili u Nišu, isključena kablovska. Sve sam to nekako rešio, ali nam je dolazak i odlazak iz stana zaista nepremostiva prepreka. Život bi nam se mnogo promenio na bolje kada bi živeli u prizemlju kuće ili u stanu koji ima lift”, kazao je Goran.

Donacije za obezbeđivanje novog doma za Stevanoviće mogu se uplatiti preko sajta www.srbizasrbe.org/donacije.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare