U prošloj godini najviše radnika se zaposlilo u trgovina na veliko i malo

U Srbiji je u 2023. godini poslovalo 248.906 preduzetnika, i oni su zapošljavali 265.900 radnika, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku. Ukupan promet preduzetnika u Srbiji u 2023. godini iznosio je više od 2,3 biliona dinara (skoro 20 milijardi evra), saopštio je Republički zavod za statistiku. U regionu južne i istočne Srbije poslovalo je njih 44.616 ili 17,9 odsto od ukupnog broja.

Od ukupnog broja radnika koje su zapošljavali preduzetnici u regionu južne i istočne Srbije bilo je zaposleno 52.149  ili 19,6 odsto od ukupno zaposlenih kod preduzetnika.

Posmatrano po sektorima, najveće učešće u ukupnom broju zaposlenih kod preduzetnika u Srbiji u 2023. godini imale su: Trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala (22,4 odsto), Prerađivačka industrija (21,6 odsto), Građevinarstvo (14,4 odsto).

Kada se posmatra teritorijalni razmeštaj ostvarenog prometa preduzetnika u 2023. godini, uočava se da su preduzetnici iz Beogradskog regiona ostvarili 26,1, odsto prometa, preduzetnici Regiona Vojvodine 25,3 odsto, Regiona Šumadije i Zapadne Srbije 31,1 odsto, a iz Regiona Južne i Istočne Srbije 17,5 odsto ukupnog prometa.

Posmatrano po sektorima, najveće učešće na nivou Srbije u ostvarenom prometu imali su preduzetnici iz sledećih sektora: Trgovina na veliko i trgovina na malo; popravka motornih vozila i motocikala gde je ostvareno više od 750 milijardi dinara prometa, ili 32,3 odsto od ukupno ostvarnog prometa,

U Prerađivačkoj industriji ostvareno je 18,5 odsto od ukupnog prometa preduzetnika (više od 430 milijardi dinara) i građevinarstvo gde je ostvareno 13,6 odsto od ukupnog prometa preduzetnika u 2023, ili nešto više od 300 milijardi dinara.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Deki
20.10.2024. 15:23

Usrecili se mnogo u Zlatni Pragovi, Abc-i, Spinovi… minimalac, rade kao robovi… e Juzna Srbijo jadna li si.

Aca
20.10.2024. 23:44
Odgovor za  Deki

Sta tebe briga ko se usrecio, a ko nije?
Niko nikoga ne primorava da radi u firmi u kojoj ne zeli da bude.