Sastanak Mreže za sport u Leskovcu u prisustvu ministra sporta Zorana Gajića

Ministar Gajić: Mora više novac da se izdvaja za klubove, savezi imaju i previše

Ministar sporta Zoran Gajić izjavio je danas u Leskovcu da sportski klubovi moraju više da dobijaju novac za treniranje dece, kojima treba i po nekoliko godina da načine od njih sportiste, a da su se sportski savezi već dobro obezbedeli s novcem čak i više nego što im treba.

On je na prvom Regionalnom sastaku Mreže za sport, čija tema je bila „Strategija razvoja sporta u Republici Srbiji od 2025. do 2035. godine – konsultacije sa lokalnim samoupravama i teritorijalnim sportskim savezima“, rekao da se baš u sportskim klubovima formiraju sportisti od malih nogu, te da je veliki teret na njima.

„Prvo i najvažnije jeste finasiranje sportskih klubova. Naši klubovi često se bore s nedostatkom sredstava koja su im potrebna za rad. Mnogi od njih, posebno u manji sredinama zavise od članarine i sredstava budžeta koja im dolaze od jedinica lokalnih samouprva, koja im nisu doviljna, što ih čini nestabilnim. Potrebno je uspostaviti održiv model finasiranja koji će osugurati redovne budžete za sportskih klubova, kako bi privukli što više  maldih ljudi i zadržati talente, a potreban je i novi model kontole stredstava. Klub je osnova ćelija proizvodnje olipijskog, svetskog i evropskog šampiona i reprezentativca Srbije. Ne može savezt, kojih imamo 85, da uzme dete i da sa nji radi svaki dan. To je najslabija karika u sistemu pravljenja šampona. Savezima nikada bolje nije bilo. Imaju koliko im treba, možda, čak, i više, a klubovi umiru“, zaključio je Gajić u podužem obrazlaganju predloga za buduću strategiju.

Ministar Gajić je rekao i da je jedan od problema mali broj građana koji se redovno bave rekreativnim aktivnostima, iako postoje sjajne sportske inicijative, a pomenuo je potrebu i većeg izdvajanja za školski i univerzitetski sport.

„Potrebno je uspostaviti jasne smernice i standarde za školski sport, uključujući obuku učitelja i trenera, kao i osiguranje potrebnih sredstava i opreme. Mada je Zakonom o sportu predviđeno da Ministarstvo prosvete izradi Pravilnik o školskom sportu, on do dana današnjeg nije izrađen. Danas se univerzitetski sport nalazi u veoma teškoj situaciji pa tako naši studenti ne nastupaju na Univerzijadama i drugim studentskim takmičenjima“, dodao je Gajić.

U ime Stalne konferencije gradova i opština, kao i Grada Leskovca, obratio se predsednik SKGO i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

„Sport ne sme biti privilegija, već pravo. On mora biti most između generacija, prostor za inkluziju, zdravlje i lični razvoj. Nakon usvajanja nacionalne strategije, sve jedinice lokalne samouprave biće obavezne da izrade svoje programe za unapređenje sporta, koji će biti usklađeni sa nacionalnim ciljevima. U tom smislu, naši lokalni planovi biće temelj za izgradnju celokupnog sportskog sistema. Stalna konferencija gradova i opština je u saradnji sa Ministarstvom sporta, pružila snažnu podršku gradovima i opštinama da u prethodnom ciklusu, koji je bio vrlo uspešan, donesu svoje lokalne Planove za unapređenje sporta“, kazao je Cvetanović

On je govorio i ulaganjima grada Leskovca u sport, rekavši da je ove godine izdvojeno iz budžeta 175 miliona dinara za 106 sportskih klubova, od nekadašnjih 18 miliona u 2012.godini, a da SRC Dubočica dodatno dobija iz budžeta 147 miliona dinara.

„Od izuzetnog značaja je i činjenica da je Grad Leskovac u saradnji sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju i organizacijom Helvetas, u prethodnim mesecima završio uređenje 10 igrališta i 7 teretana na otvorenom, sa ukupnim ulaganjem od preko 68 miliona dinara“.

Predsednik Sportskog Saveza Srbije Davor Štefanek naglasio je na današnjem sastanku da je Srbiji potrebna jaka Mreža za sport, kao i da su stvaranje povoljnijih uslova za takmičarski sport i unapređenje položaja žena u ovoj oblasti od presudnog značaja.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare