Još jedan namet: Da li će biblioteke ići u zatvor ili će se ugasiti?

Mnoge biblioteke neće imati novac da plaćaju tarifu za naknadu izdatih knjiga, pa će od 1. januara ili morati da prestanu s radom, ili će protiv njih biti pokretane tužbe

Bibliotekarsko društvo Srbije poslalo je u sredu premijeru Milošu Vučeviću dopis kako bi mu i u papirnoj formi predočilo da će odluka o plaćanju tarife za pozajmljene knjige bitno ugroziti javne biblioteke, a vrlo moguće da će mnoge i zatvoriti.

Na mejl koji su mu poslali 1. Oktobra i na pre toga upućeni javni apel Vlade, ni iz resornog Ministarstva kulture nije reagovano, a 1. januar 2025. od kad će po pomenutoj odluci na svaku pozajmljenu knjigu ili publikaciju javne biblioteke plaćati 15 dinara za autorska prava.

Uvođenje tarifa za pozajmicu knjiga predviđeno je  Zakonom o autorskim pravima. Tim zakonom je regulisano da se novac od plaćanja tarifa uplaćuje Organizaciji za ostvarivanje reprografskih prava (OORP), a da ih ona raspoređuje piscima i prevodiocima.

Ovaj zakon je urađen po ugledu na evropske, kod nas je izglasan još pre 10 godina, ali će tek sad biti realizovan.

Ima gradova i opština, poput Leskovca, koje izdvajaju velika sredstva za rad i zarade kulturnih ustanova, pa je moguće da prihvate još jedan namet. Međutim, postavlja se pitanje šta je sa onim rukovodstvima lokalnih samouprava kojima je kultura na zadenjem mestu?

I sve bi bilo u redu, jer niko nema ništa protiv autorskih prava, da tu tarifu ne treba da plaćaju same biblioteke odnosno osnivači, kako piše u dokumentu „Tarife naknade za davanje na poslugu originala i umnoženih primeraka autorskih dela izdatih u štampanoj formi“.

Javne biblioteke to ne mogu da plaćaju, jer nemaju sopstveni novac. Te naknade su oko 50 odsto godišnjeg budžeta koje dobijaju za nabavku knjiga velike biblioteke, a za većinu, jer dominiraju male biblioteke, taj iznos je veći od njihovog budžeta.

One najmanje, koje uopšte  nemaju budžet za nabavku knjiga već ih dobijaju od Ministarstva kulture, neće moći ničim da plate tu tarifu i biće u prekršaj i doći će do utuživanja već nakon prvog kvartala..Ne treba zaboraviti da ima biblioteka koje čak ni ne naplaćuju članarinu.

Tarife neće plaćati nacionalne biblioteke, visokoškolske i školske biblioteke i univerzitetske biblioteke. Ugrožene su javne biblioteke, njih oko 530 u Srbiji.

U mnogim mestima Srbije biblioteke su jedina mesta kulture i kulturnih dešavanja.

Prema proračunu pomenute Organizacije za ostvarivanje reprografskih prava, na godišnjem nivou tarife bi za celu Srbiju iznosile 190.000 evra. U Hrvatskoj i Slovenije ovi troškovi ne plaćaju biblioteke, već se novac odvaja iz državnih budžeta.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čitalac
26.10.2024. 18:27

Šta će nam biblioteke, kada imamo Farmu i Elitu! Eto kako razmišlja i dela SNS elita.

Nikolic Zoran
26.10.2024. 18:40

Tako i treba nepismenog naroda je lakse porobiti. A pocelo je sa sektom prvo kupljene diplome pa skolstvo pa sad i biblioteke samo napredno do robstva.