PIROT – Piroćanka Sonja Stojanović, vlasnica Picerije “Mamma Rossa“, na nedavnom Internacionalnom pica šampionatu (Campionatul Roman de Pizza), održanom u Bukureštu osvojila je zlatnu i srebrnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji medju 300 takmičara iz 20 evropskih zemalja.
Pice sa jagnjetinom, čvarcima i peglanom kobasicom
“Pored klasičnih italijanskih pica, našim gostima nudimo staroplaninsku picu sa jagnjetinom i pečurkama, picu sa čvarcima i picu sa čuvenom pirotskom peglanom kobasicom koja je jako popularna jer je ona brend Pirota. Naše mušterije su ne samo Piroćanci, nego i gosti koji dolaze sa strane i traže uvek novi ukus”, priča ova “zlatna” Piroćanka
U kategoriji klasik pica osvojila je drugo mesto za picu Frutti di Mare, dok joj je u kategoriji black box pripalo zlato. Pored toga pravila je i picu sa jagnjetinom i pirotskim kačkavaljem i dobila pohvale vrhunskih majstora pice koji su je svrstali u rang italijanskih majstora pice. Ovo njeno prvo internacionalno takmičenje.
“Bila sam član ekipe Asocijacije ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš sa predsednikom Zoranom Mirašević. Bile su četiri discipline – kreativa, alternativa, klasika i black box. Za picu u kategoriju black box dobila sam tri vrste sira, slaninu, dva parčeta šunke, beli kukuruz šećerac i bosiljak. Od toga sam napravila picu, sve to pekla zajedno a beli luk sam dodala kasnije. Žiri ceni kako se ona pravi i kad se stavljaju odredjene namirnice. Za tu sam picu osvojila zlatnu medalju. Žiri je bio veoma strog u ocenjivanju. Gledaju da li je testo ravno razvučeno, da li su ravni krajevi, da li je aranžiran kako treba i da li su iskorišćeni potrebni materijali”, priča Sonja.
Na ovom prestižnom takmičenju prezentovala je i novu picu za koju je dobila sjajne pohvale vrhunskih majstora pice.
“Radila sam picu sa dinstanom pirotskom jagnjetinom i plavim patlidžanom i pirotskim kačkavaljem. Dobila sam brojne pohvale. Sve namirnice za nadev ponela sam iz Pirota. Prezentovala sam naša dva proizvoda po kojima je Pirot poznat- jagnjetinu i kačkavalj koji imaju poseban ukus jer se u njima nalazi aroma lekovitog bilja sa Stare planine. Članovi žirija ovom vrstom pice bili su oduševljeni. Nadev se sprema dosta dugo a priprema traje oko petnaestak minuta”, objašnjava Sonja.
Ona i njen suprug Zoran se izradom pice bave 24 godine i veoma su poznati u gradu da Nišavi.
“Za ovaj posao potrebna je velika ljubav. Prvi put učestvujem na ovom takmičenju i nisam očekivala nagradu. Išla sam da naučim nešto novo i uporedim sebe sa kolegama iz drugih zemalja. Drago mi je što je ovako visoko ocenjen moj rad od skoro 2,5 decenije. Dobila sam visoke ocene. Za klasik picu koju Italijani jako cene, rekli su mi da mogu da stanem rame uz rame sa italijanskim majstorima pice.Ova priznanje sam dobila za svoje znanje jer su izrada klasik pice i black box dve najteže kategorije”, ističe Sonja, dodajući da očekuje pozive za nova takmičenja na kojima će pokazati svoje znanje i umeće.
(Kraj)paz
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!