Ako ne sprečimo rad rudnika u Bosilegradu ovom kraju preti ekološka katastrofa: Ćuta Jovanović nakon posete rudniku „Bos-Metal“

Ovde je neophodno sprečiti dalji rad rudnika, jer u protivnom imaćemo ekološku apokalipsu, jer se za eksploataciju rude nikla i olova ovde koristi otrovni cijanid koji zagađuje šire područje cele opštine“, rekao je u izjavi za portal Danasa Narodni poslanik Aleksandar Stojanović „Ćuta“.

Najavljujući sledeće korake vezano za Rudnik „Bosil – metal“, Jovanović je rekao da će „pokrenuti postupak kod Ministarstva rudarstva i energetike, kao i onog nadležnog za ekologiju kao i pred skupštinskim Odoborom za ekologiju kako bi se uradila nezavisna studija vezano za isplativost rada rudnika u Bosilegradu“.

Jovanović je sa delegacijom ekoloških udruženja sa juga Srbije imao i razgovor sa predsednikom Opštine Bosilegrad Vladimirom Zaharijevim.

„Ovde ljudi ne odustaju od ovoga projekta jer računaju na radna mesta i korist, ali nisu svesni činjenice da ima se radi o glavi, i mi moramo to da kroz institucije sistema sprečimo, ma koliki su interesi Britanske kompanije koja računa da za dva meseca posle šest godina istraživanja krenu u masovnu eksploataciju rude nakon što dobiju studiju Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu i Ministarstva ekologije i zaštite životne sredine. To se može očekivati za oko dva meseca“, naveo je Jovanović za Danas.

On je izneo i stav da „britanski investitori koji su ušli u ovaj projekat sada imaju strah od sve jače svesti građana i ekoloških udruženja sa juga Srbije, ali i iz cele države“.

Tokom današnjeposete Bosilegradu Narodni poslanik Aleksandar Jovanović „Ćuta“ imao je i verbalnu prepirku sa direktorom Rudnika „Bos metal“ Miodragom Vukajlovićem, koji je nedavno kamenicama gađao novinare i snimatelje Bugarske nacionalne televizije.

Procene aktuenih nalazišta rude nikla i olova na području opštine Bosilegrad počele se 2016.godine i od tada postoji aktuelno korišćenje otrovnih materija koje se koriste za proveru kvaliteta i količine rude u zemljištu.

Bosil-Metal: Izjava Aleksandra Jovanovića Ćute sadrži neistinite, netačne i nepotpune informacije

Kompanija Bosil-Metal reagovala je na tekst  u Danasu „Ako ne sprečimo rad rudnika u Bosilegradu ovom kraju preti ekološka katastrofa: Ćuta Jovanović nakon posete rudniku „Bos-Metal““ objavljen 10. avgusta u našem listu, tvrdeći da sadrži netačne informacije.

Njihov odgovor prenosimo u celosti.

„Kompanija „Bosil-Metal“ d.o.o. iz Bosilegrada pri svim svojim aktivnostima vodi računa o tome da priroda u okruženju ne bude ugrožena i u tom cilju konstantno sprovodi brojne mere zaštite, u skladu sa propisima Republike Srbije. Svima nama u rudniku je u interesu da živimo i radimo u zdravom okruženju, da se Bosilegrad razvija, da ovde budu zadovoljni radnici, koji će ostati da žive u ovom kraju, jer imaju perspektivu, a o nekoj „ekološkoj apokalipsi“ apsolutno ne može biti ni reči.

Naša kompanija je registrovana za proizvodnju olova, cinka i bakra, a nikakve veze nema sa proizvodnjom nikla, kako se navodi u njegovoj izjavi koju je preneo vaš portal, niti proizvodi bilo kakve količine ovog elementa. Iznenađuje nas da je gospodin Jovanović napravio ovakvu grešku, s obzirom da je posetio rudnik, upoznao se sa procesom proizvodnje, koji je apsolutno bezbedan, obišao ceo pogon i mogao da se uveri da radimo po najvišim svetskim standardima i poštujemo sve propise koji se tiču zaštite životne sredine.

Proces proizvodnje je podvrgnut najstrožem nadzoru i pridržavanju svih zaštitnih mera u cilju očuvanja životne sredine. Sva proizvedena ruda u jami „Podvirovi“ izvozi se vagonima i istresa u prijemni bunker nakon čega se drobi i melje. Samlevena ruda se nakon toga podvrgava procesu flotacije kako bi se na kraju dobio koncentrat i međuproizvod. Olovni, bakarni i cinkov koncentrat se kamionima otprema dalje, a međuproizvod se odlaže u zato posebno iskopane jame (tzv. Odlagališta) koje su obložene geomembranskom folijom, koja je vodonepropusna i otporna na sve hemijske i spoljne uticaje. Odloženi međuproizvod se vremenom isušuje i pretvara u suvu masu bezopasnu za infiltriranje u tlo ili vodotokove. Prelivanja sadržaja iz brane nije bilo nikada.

spitivanje vode iz Bezimenog potoka koji prolazi u blizini postrojenja sprovodi se svaka tri meseca i to 150 metara iznad i 250 metara ispod rudnika, a sprovodi ga Zavod za javno zdravlje iz Vranja. Rezultati svih ispitivanja dostavljaju se odmah Republičkoj ekološkoj inspekciji i ostalim nadležnim institucijama Republike Srbije. Po dostavljenim rezultatima nismo do sada imali primedbi od nadležnih institucija i organa. Prema nalazima, svi parametri su u dozvoljenim koncentracijama i ne odstupaju čak ni od rezultata analiza takozvanog „nultog stanja“, koje je sprovedeno pre pokretanja pilot postrojenja.

Podsećamo i da je dosadašnja investicija u projekat veća od 17 miliona dolara. Rudnik trenutno zapošljava 120 radnika iz lokalne sredine i opštine Bosilegrad, a buduća proizvodnja koja se projektuje po Glavnom rudarskom projektu zapošljavaće oko 320 radnika.“

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare