Albanci sa juga Srbije ostaju dosledni referendumu iz 1992. Albanci sa juga Srbije ostaju dosledni referendumu iz 1992.

PREŠEVO – Političkom deklaracijom na sednici Skupštine odbornika Albanaca Preševske doline, Albanci sa juga Srbije potvrdili su danas svoju privrženost stavovima koje su, pre 20 godina, izrazili na referendumu organizovanom u Bujanovcu, Preševu u Medveđi.

Oni su se, 1. marta 1992. godine, u vreme raspada bivše Jugoslavije, skoro plebiscitarno izjasnili za „političku i kulturnu autonomiju sa pravom prisjedinjenja Kosovu”.

Od nešto više od 45.000 upisanih u referendumski spisak, odgovor „da” tada je zaokružilo njih 97 odsto, koji su tako svoju sudbinu vezali za status i budućnost Kosova i Metohije.

U Političkoj deklaraciji, koju je pred 65 odbornika Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe pročitao predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, ponovljena je „odlučnost Albanaca da će se, shodno volji građana izraženoj na referendumu, za svoj status izboriti svim raspoloživim političkim sredstvima”.

Albanski odbornici su ovim dokumentom ponovo pozvali međunarodnu zajednicu, posebno Evropsku uniju, da u kontaktima s Beogradom upotrebi sve zakonske, političke i diplomatske mehanizme, kako bi se napokon zaustavio proces diskriminacije Albanaca.

U Političkoj deklaraciji Beogradu je ponovo upućen poziv da, umesto diskriminacije i represije, preduzme mere da se međunarodno proklamovanim standardima zaštite individualna i kolektivna prava Albanaca u Srbiji.

Tanjug