Angio sala na jesen prima prve pacijente

LESKOVAC – Snimanje srčanih krvnih sudova, odnosno koronarografija, i ugradnja stentova i pejsmejkera moći će u Leskovcu da se obavlja najverovtanije početkom ove jeseni, u angio sali Opšte bolnice u Leskovcu, potvrđeno je danas agenciji “juGmedia”.

Višemesečna priča oko angio sale, prve južnije od Niša, privodi se kraju.

U toku su završni radovi na adaptaciji prostorije u koju će sredinom marta biti ubačen specijalni rendgen sa pratećom opremom, za koji je Ministarstvo zdravlja Vlade Srbije izdvojilo 80 miliona dinara a probni rad instaliranog aparata se najavljuje početkom aprila.

“Angio sala će, prema mojim očekivanjima, moći da primi prve pacijente tek na jesen jer predhodi dobijanje dozvole za uvođenje novih tehnologija, za koju smo podneli zahtev, a zatim odobrenje od Fonda za zdravstveno osiguranje za nabavku stentova i drugog potrošnog materijala”, kazao je direktor bolnice Zoran Ćeranić.

Troje leskovačkih lekara se nekoliko meseci obučavaju na Odeljenju interventne kardiologije u Nišu i prve zahvate u Leskovcu izvodiće sa svojim niškim i beogradskim mentorima.

Ministarstvo zdravlja je finansiralo i adaptaciju prostorije za angio salu sa 6 miliona dinara.

(Kraj)