Ne prestaju pritisci na rukovdstvo Vranja

Antić: Grad pritešnjen od strane dužnika i države

Nikome ništa u prethodne četiri godine nismno oprostili niti ćemo

VRANJE – Gradonačelnik Vranja Zoran Antić, izjavio je da je trpeo pritiske iz određenih političkih krugova, da grad ne blokira račun kompanije “Simpo”, iako ta potraživanja grada premašuju cifru od 2,5 miliona dinara.

Antić je sa saradnicima, pred novinare izašao sa konkretnim podacima dugovanja, kako bi, po njegovim rečima, opovrgao niz neistinitih teza kompanije “Simpo” koje su iznete u javnost prethodne nedelje.

“Podsetiću vas Skupština grada septembra 2014. godine donela odluku da konvertuje 2,12 milijardi dinara duga prema lokalnoj samoupravi u akcijski kapital „Simpa“ i time se, maltene, odrekli jednog čitavog lokalnog budžeta” napomenuo je gradonačelnik.

Nakon toga smo verovali, kaže Antić, da će rukovodstvo kompanije ispoštati dogovor i početi da isplaćuje poreze i doprinose za plate, kako je dogovoreno na sastanku u prisustvu državnog sekretara za privredu.

antic_zamenikAntić je naveo da je grad Vranje pokrenuo namirenje dugova “Simpa” avgusta 2015. godine  za nadoknadu korišćenja građevinskog zemljišta, kako bi izvršio zakonsku obavezu, jer je pretila opasnost od zastarivanja potraživanja.

U tom trenutku Simpo se već nalazio u blokadi i to od strane državnih institucija i pojedinih lokalnih samouprava, a najveći poverioci su bili centralna Poreska uprava, carina i sudovi, rekao je gradonačelnik.

“ Mi smo se zaista trudili da budemo partneri Simpu koliko je to moguće. Moram da kažem da smo učinili brojne korake koliko je do sada bilo moguće da kompanija stane na noge, ali sa druge strane nije bilo kvalitetnog, partnerskog odnosa kako bi bili na istoj ravni”, kazao Antić tom prilikom.

On je dodao da grad nije potezao za blokadom računa u 2016. godini sve dok nije procurela informacija o prodaju preduzeća “Komo” na koji je grad stavio hipoteku.

“Tom prodajom, o kojoj nas nisu obavestili, „Simpo“ je dobio 50 miliona dinara i ni dinara nije uplatio lokalnoj samoupravi, pa postavljam pitanje ko ovde ima interesa da ugrozi grad Vranje i njegovo finansiranje i da li je to nečija lična ili politička namera” pitanje je Antića.

Kada je reč o ukupnim potraživanjima lokalne samouprave prema “Simpu” i njegovim zavisnim preduzećima „Simpo cveće“ i „Simpo dekor“, gradonačelnik je izneo podatke da dug u pogledu izvornih prihoda prema gradu, javnim preduzećima i Upravi Banje iznosi nešto više od 257 miliona dinara, a da sa izvronim javnim prihodima i ostalim prinadležnostima ta suma dostiže cifru od preko 350 miliona dinara.

“Ovi podaci ne uključuju dugovanja za porez na zarade od jula 2014. godine do danas, gde je procena lokalne poreske administracije da iznose preko 100 miliona dinara i to nakon konverzije ukupnog duga” pojašnjava on.

Govoreći o odluci o odlaganju izvršenja naplate potraživanja koja je na adresu grada stigla iz Regionalnog odeljenja Poreske uprave Niš početkom marta, Antić je obzanio da je odlukom drugostepenog organa odbačena žalba “Simp”a po svim osnovama, te da je blokada računa vraćena.

“ I sada oni mogu da se žale i tuže Poresku upravu, ne mogu grad” pojašnjavao je pravne zavrzlame gradonačelnik.

Antć ne vidi svrhu napada rukovodstva ove kompanije na grad, jer da je rukovodstvo htelo stečaj firme, ne bi vršilo konverziju duga koji opisuje kao herosjki čin.

“ Dve milijarde i nešto dinara, za ovaj grad, čiji je budžet negde u tom iznosu ravno je herosjkom koraku da se nekome nešto pomogne. Ničime nismo bili u obavezi da to uradimo” naglasio je Antić i dodao da to ranije nije moglo biti naplaćeno jer to nisu izvorni prihodi grada, nego su tu ustupljeni prihodi.

“To je bila obaveza države da posle 2000. godine naplaćuje i da gradu uplaćuju. Dakle nalazimo se u dvostrukom koloseku pritešnjeni, sa jedne strane jedan koji nije plaćao i drugi koji gradu nije prenosio potraživanja”

“Da li bi sada mi trebalo da uđemo u poredak neplaćanja poreza i svima oprostimo dug i zašto država drugim preduzećima, poput „Sanča“, nije omogućila ovakve mere i kome je to potrebno”, zapitao je Antić.

On je dodao i podatak da „Jumko“, po istim osnovama gradu duguje ukupno 508 miliona dinara, tako da je dug ova dva preduzeća skoro 766 miliona dinara, što je veći iznos za trećinu od ukupnih kreditnih zaduženja lokalne samouprave.

Zamenik gradonačelnika Dragoljub Stevanović je u izlaganju citirao premijera Aleksandra Vučića: „Porez u ovoj zemlji plaćaju svi i plaćaće svi, bez izuzetka i to se odnosi i na preduzeća“.

“U „Simpu“ je izvršena jedna opasna zamena teza, jer oni koji primenjuju princip premijera o nultoj toleranciji na plaćanje poreza su prokazani kao neko ko uništava privredu, a oni koji javno pozivaju na poresku evaziju su prikazani kao uspešni privrednici koji oporavljaju propala preduzeća” reko je zamenik gradonačelnika i naglasio da dok su pisani reprogrami reprograma država i neke lokalne samouprave sa drugačijim partijskim uređenjem su uredno naplaćivale svoja potrživanja.

Antić je za kraj naveo da njega nikakv interesni lobi nije doveo na funkciju gradonačelnika da bi nekoga štitio.

„ Svi imaju apsolutno jednak tretman prema zakonima ove države, prema Ustavu ove zemlje dok su takvi kakvi su. Ako se budu promenili ima da ih poštujemo, u ovakvom slučaju nema zaštićenih i nema onih koji neće plaćati svoje obaveze“ poentirao je Antić na kraju.

 

(Kraj)mig

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar