ZDRAVSTVENI CENTAR VRANJE

Automatizovana banka krvi

U bolničkom delu vranjske Službe za Transfuziju radnu atmosferu svojim zvukom remeti jedino neki od aparata za analizu krvi. Zaposleni na ovom odeljenju pažljivo prate rad svakog aparata. Svako od njih radi svoj deo posla tako da sve analize završavaju na vreme. Otuda oni godišnje urade oko 30.000 analiza. U posao se redovno uključuje i načelnica ove službe Vesna Stojanović, koja ističe da je osnovni zadatak zaposlenih na ovom odeljenju skladištenje i distribucija krvi i krvnih derivata.

To je takozvana bolnička banka krvi koje se bavi ispitivanjem poremećaja hemostaze i imunohematološkim testiranjem bolničkih pacijenata (krvna grupa, skrining, imunohematološki skrining). Bolnički deo službe radi neprekidno. U stalnoj su komunikaciji sa svim bolničkim odeljenjima odakle im donose uzorke krvi, krvne produkte i odnose rezultate laboratorijskih analiza.

Visoko sofisticirani aparati

“Rad zaposlenih je kompletno automatizovan i zahteva svu njihovu pažnju i preciznost u radu. Aparati na kojima radimo su visoko sofisticirani sa kompjuterski očitanim nalazom. Naša služba poseduje i aparat na kome se rade analize na markere krvlju prenosivih zaraznih bolesti. U službi je zaposleno četiri lekara koji su završili specijalizacije iz transfuziologije. I medicinski laboranti poseduju stručne kvalifikacije. Svi su završili dvomesečnu edukaciju na fakultetu gde su stekli zvanje medicinski laborant – transfuzista“, priča Stojanovićeva.

Za razliku od bolničkog dela Službe za Transfuziologiju, njen ambulantni deo je radnim danima pun pacijenata. Međutim, ovde gužve ne potraju dugo jer zaposleni na vreme prime sve pacijente koji su im se toga dana javili.

This slideshow requires JavaScript.

“Ambulanti deo pokriva ekipa od petnaest zaposlenih medicinskih radnika koji imaju svoja zaduženja i u bolničkom delu Službe zaTransfuziju. Članovi ovog tima su i dva medicinska laboranta koji nemaju dodatnu edukaciju i jedna spremačica.  Laboratorija ambulante podeljena je na četiri odseka. U prvom odseku za hemostazu i koagulaciju rade se analize pacijentima koji treba da odu na operaciju, kao i nalazi pacijenata koji uzimaju antikoagulantnu i antiagregacionu terapiju”, objašnjava sagovornica juGmedie.

Prema njenim rečima zaposleni u laboratoriji za imunohematologiju rade i analize na krvne grupe i skrining antitela ambulantnim pacijentima i ženama koje planiraju trudnoću i trudnicama.U okviru ovog dela odseka rade se i analize na trombofiliju. One su u poslednje vreme jako aktuelne zbog učestale pojave steriliteta kod žena svih uzrasnih dobi. Ovom analizom olakšava se problem dijagnostike steriliteta. Veoma je važno da se kod trudnica i žena sa ovim problemom primeni antikoagulantna terapija i uz to urade i analize povišene vrednosti de-dimera. Treći odsek bavi se pregledom vena. Lekari koji se bave lečenjem hronične venske bolesti i tromboze stekli su znanje kontinuiranim usavršavanjem na specijalizacijama.

Nedostaju frižideri i centrifuge

Četvrti odsek je specijlizovan  za autolognu transfuziju i terapijske venepunkcije. Autolognom transfuzijom koja predstavlja budućnost transfuzijske medicine znatno je olakšana priprema za operaciju pacijentima sa dobrom krvnom slikom poput ortopedskih i nekih hirurških operacija.

This slideshow requires JavaScript.

“Zaposleni i ovde imaju dobru aparaturu za rad. Sve se radi automatski. Laboratorijski nalazi se čitaju kompjuterski. Ova laboratorija poseduje i jedan automatski aparat za čitanje krvnih grupa, dva velika koagulometra i jedan manji, centrifuge za pripremu uzoraka, multiplejt aparat za agregaciju, patfast aparat za dijagnostiku tromboze i infekcije, aparat za određivanje markera na transmisivne bolesti, frižidere za skladišenje reagenasa. U frižiderima za posebne namene čuva se i skladišti prethodno uzeta krv pacijenta koja mu se vraća neposredno posle operativnog zahvata”, naglašava doktorka Stojanović.

Zaposlenima u ovoj službi, međutim, za još bolji rad fale obični frižideri sa komorom za zamrzavanje i skladištenje reagenasa, kao i namenski frižideri za skladištenje krvi i krvnih komponenata.  Od opreme trenutno manjkaju centrifuge i termostat , a od savremene opreme koje bi im omogućile da još više prošire svoju delatnost  je aparat za intraoperativno spašavanje krvi.

 

Projekat „Da ne bude prkasno“ realizuje se uz pomoć grada Vranja. Stavovi izneti u medijskim sadržajima nužno ne odražavaju stavove donatora.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar